Уви, често игнорираме хроничния стрес в ежедневието. Тогава тялото започва да изпраща "тихи сигнали", за да направим промяна и да избегнем напрежението.

Вземете си почивен ден, разходете се в планината или поне си изключете мобилния телефон за няколко часа, ако забележите някои от признаците на стрес, които се отразяват на здравето, съчетват от Doctiming.bg.

Уикенд главоболие

Внезапния спад на нивото на стрес през почивните дни може да предизвика мигрена. Придържайте се стриктно към дневната си рутина, за да избегнете други отключващи фактори на главоболието. 

Болки в устата

Възпалението на челюстта може да е признак на стискане на зъбите, което обикновено се случва по време на сън и може да се влоши от стрес. Посъветвайте се със стоматолог за предпазни мерки срещу скърцането със зъби. Методите са ефективни при над 70% от случаите. 

Виж още: 25 минути медитация на ден ни избавят от стреса

Странни сънища

Сънищата обикновено стават все по-позитивни в процеса на спане, така че да се събудите в по-добро настроение, отколкото сте били, когато сте си легнали, споделят психолози. Но когато сте стресирани, се будите по-често и този процес се нарушава и позволява неприятните видения да се повтарят цяла нощ. Добрите навици на съня могат да помогнат за предотвратяване на това; стремете се да спите 7 до 8 часа на нощ и избягвайте кофеин и алкохол преди лягане.

Кървящи венци

Според редица проучвания, стресираните хора имат по-висок риск от пародонтоза. Хронично повишените нива на хормона на стреса - кортизол, могат да увредят имунната система и да позволят на бактериите да нахлуят във венците, твърдят изследователи. Ако работите дълги часове и вечеряте на бюрото си, дръжте четката за зъби под ръка. 

Виж още: 10 признака, че недоспиването вече ни пречи

Необяснимо акне

Стресът увеличава възпалението, което води до появата на акне и при възрастните. Специалистите препоръчват да се използва лосион със салицилова киселина и некомедогенен овлажнител за лице. Ако кожата ви не реагира на лечението в рамките на няколко седмици, потърсете дерматолог за по-мощни лекарства.

Сърбеж на кожата

Японско проучване сочи, че при хората, страдащи от хроничен сърбеж (пруритус), е два пъти по-възможно да са подложени на стрес. Отговорът на стрес активира нервните влакна, предизвикващи усещането за сърбеж, обясняват експертите. Чувството на безпокойство или напрегнатост също утежнява съпътстващи заболявания като дерматит, екзема, псориазис. 

Виж още: Сън по време на работа