Според класацията на TripAdvisor номер 1 в света си остава испанският "Сиам парк", а в Топ 20 на Стария континент са аквапарковете в Слънчев бряг и Несебър

"Екшън аквапарк" в курорта Слънчев бряг (Aquapark.bg) се изкачи от девето на пето място в класацията на най-добрите увеселителни водни паркове в Европа, отстъпвайки само на дестинации в Испания, Кипър, Гърция и Италия.

В Топ 25 за 2016 г. е и несебърският "Аква парадайз" (Aqua Paradise), който тази година е с едно място нагоре, под номер 18 в подреждането.

Отличникът на TripAdvisor "Сиам парк" (Siam Park) се намира в Коста Адехе, на най-големия от Канарските острови - Тенерифе, където заема близо 200 хил. кв. м площ.

Той отваря врати през 2008 г., като пренася тук атмосферата на Тайланд и дори носи старото му име - Сиам, а на откриването присъства истинска принцеса от далекоизточното кралство.

Освен с най-големия дракон в света, "Сиам парк" се гордее с няколко други рекорда, а посетителите му твърдят, че един ден не стига да изпробвате всички атракциони.

В световен мащаб второто място заема Waterbom Bali в Кута, Индонезия, а трети в глобалната класация на аквапарковете вече е Aquaventure Waterpark в Дубай, където са още два от атракционите в десетката - Wild Wadi Water Park (6-и) и Yas Waterworld Abu Dhabi (9-и).

Домакините на олимпийските игри от Бразилия също присъстват с повече от един обект в Топ 10: Hot Park в Рио Куенте е 10-и, а миналогодишният вицешампион "Бийч парк" (Beach Park) в североизточния щат Сеара слиза до петото място.

Там се намира водната пързалка "Инсано", която има височината на 14-етажна сграда и отстъпва по този показател само на "Килиманджаро" в Рио де Жанейро и конкурентното ново съоръжение в US щата Канзас. Пускането трае едва няколко секунди, но изкачването си струва и заради панорамната гледка към атлантическото крайбрежие.

В САЩ най-популярни са трите водни атракциона в Орландо, щата Флорида - Typhoon Lagoon (4-ти) и Blizzard Beach (6-и) на "Дисни", които годишно се посещават от по около 2 млн. души, и Aquatica (11-и).

Аквапаркът Blizzard Beach е замислен да изглежда като ски-курорт, изграден след един инцидентен снеговалеж в югоизточния щат Флорида

В класацията за Европа второто място е за WaterWorld Waterpark в популярния кипърски курорт Агия Напа, следван от The Water Park във Фалираки, на гръцкия остров Родос.

Екшън паркът в Слънчев бряг тази година е изпреварен още само от Етналенд в Белпасо (Италия), а след нас в десетката остават Slide & Splash в Лагоа (Португалия), H2O Aquapark в Ростов на Дон (Русия), аквапаркът в Друскининкай (Литва), Aqualandia в Йезоло (Италия) и Fasouri Watermania Water Park в Лимасол (Кипър).

Източник: TripAdvisor