Сатия Надела поема от Стив Балмър поста на главен изпълнителен директор в софтуерния гигант; Бил Гейтс се завръща по-активно в управата

Новият CEO работи в компанията от 1992 г. насам, като досега беше вицепрезидент в подразделението за облачни и корпоративни услуги, а преди това е ръководил отдела за проучване и развитие на онлайн услугите; бил е и вицепрезидент на бизнес отдела.

"Сатия е доказан лидер, който има нужните инженерни познания, представа за развитието на бизнеса и способност да обединява хората. Визията му за технологиите и бъдещото им използване е точно онова, от което "Майкрософт" се нуждае, докато навлиза в нова фаза на растеж, иновации и разширяване на продуктовата гама", обясни основателят на компанията Бил Гейтс.

Стив Балмър, който беше главен изпълнителен директор  от 2000 г. насам, обяви още през лятото, че възнамерява да се пенсионира, но остава член на управителния съвет.

Сатия Надела е роден в Индия през 1967 г. Има бакалавърска степен по електроинженерство от университета в Мангалор, след което учи за магистратура в американски университети - компютърни науки в Милуоки, щата Уисконсин, и бизнес администрация (в Чикаго). Женен е и има три деца, а като свои хобита посочва крикета и поезията.

Той става и най-новият член на управителния съвет на "Майкрософт". Бордът има и нов председател - Джон Томпсън, който заема мястото на Бил Гейтс. Основателят оттук нататък поема ролята и на съветник по технологиите, като ще посвещава повече време на компанията и ще подкрепя новия й директор в определянето на посоката на развитие в технологично продуктово отношение.

През 2015 г. се навършват четири десетилетия от основаването на "Майкрософт", чиято централа днес се намира в Редмънд, щата Вашингтон.