Голямата българска актриса отпразнува кръглата си годишнина на 30 януари в тесен семеен и приятелски кръг, а част от честванията й е видеоинсталацията на Венелин Шурелов "360°", изложена до 23 февруари в три от залите на Националната художествена галерия

"Във видеопортрета на Цветана Манева опитах да закодирам онова, което свързвам с вълнуващите и въздействащи изживявания в театрална ситуация. Спектакуларно, драматично, свръхестествено, магично, технологично и непременно ориентирано към значещата фигура на актьора", обяснява авторът Венелин Шурелов.

По думите му чрез смесването на основни сценични креативни елементи като осветление, специални ефекти, механизация и използването на високотехнологична снимачна техника 360-градусовата ротация около Цветана Манева се превърнала в своеобразен танц, но не само с човека, но и с човешкото.

"360°" се състои от триканална видеопрожекция с приблизително времетраене на всеки цикъл около три минути и холограма (обект, кутия). Звуковата среда е на Сибин Василев, оператор е Веселин Христов, а продуцент - ShortCut productions. До края на годината инсталацията ще посети и други градове, включително извън България. 

Видеоинсталацията е част от дългосрочния проект "Цветана Манева - една актриса на 70", който включва още книга албум и фотоизложба, събрала някои от най-запомнящите се превъплъщения на актрисата.

На рождения си ден, 30 януари, Цветана Манева гостува в предаването "Усещане за жена" по Тв7

На 14 и 21 февруари от 19,30 ч. в "Театър 199" тя играе в пиесата на Яна Борисова "Хората от Оз", а в столичното кино "Одеон" вече тече панорама на филми с нейно участие, която продължава до 12 февруари с вход свободен.

Сред избраните заглавия от филмографията й са "Хирурзи", "Трудна любов", "Последната дума", "Служебно положение ординарец" (5 февруари), "Войната на таралежите" (6 февруари), "Дами канят" (7 февруари), "Милост за живите" (10 февруари), "Откога те чакам" (11 февруари), "Нощем по покривите" (12 февруари).

Във филмотечния салон се прожектира и "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел", където актрисата чете задкадровия текст. Най-новият документален филм на режисьора Костадин Бонев е носител на наградата "Златен ритон 2013" от кинофестивала в Пловдив.

През последните години Цветана Манева имаше роли и в сериали - в "Под прикритие", като майката на Иво Андонов, и във "Фамилията", където игра преподавателка по журналистика, ментор на героя на Асен Блатечки.