Свидетелствата за крайната жестокост на Калигула идват от неговите противници и от скандалния филм на Тинто Брас

Император Калигула е герой на множество исторически романи и филми. Обикновено го обрисуват като безмилостен перверзник и ненаситен садист.

Образът на крал Джофри Баратеон, един от най-ненавижданите герои на сагата "Игра на тронове", е изграден върху свидетелствата на хронистите за садидизма на Калигула.

Двамата се качват на престола в крехка възраст, убити са от заговорници, имат амбициозни майки и даже си приличат визуално.

Opit za rekonstruktsiya na kaligula
На възстановката личи приликата с Джак Глийсън, или крал Джофри Баратеон

И все пак къде е истината? Наистина ли Калигула е бил толкова безчовечен? Името му се превръща в синоним за всичко най-низко и долно в човешата природа след едноименния филм на Тинто Брас от 1979 г. (Първоначално за сценарист на лентата е нает Гор Видал, който обаче се отказва напълно от проекта. Да не забравяме, че Тинто Брас все пак е порнографски режисьор, а "Калигула" е продуциран от издателя на "Пентхаус" Боб Гучоне с идеята да бъде скандален и пълен с експлицитни сцени на секс и насилие.)

Да, има и исторически свидетелства за безчинствата на императора, но всички те са писани от неговите политически противници и ако мислите, че клеветенето не е имало място в древните трудове, се лъжете.

За Калигула пишат Тацит и Йосиф, които обаче не са го познавали, а са общували с хора от императорската свита. Съчиненията на Светоний и Дион са публикувани 80-100 години след управлението на Калигула и за Светоний се знае, че имал навика да смесва факти и слухове, така че произведенията на двамата автори не се приемат от историята за надеждни източници.

Светоний е първият, който пише, че Калигула е имал инцестни връзки с всичките си сестри, но никой от съвременните му автори Сенека и Филон не говори за подобно нещо, въпреки че и двамата не пестят критики към управлението на Калигула. Все пак повечето историци се съгласяват, че тиранът е живял със сестра си Друзила на съпружески начала.

Druzila sestra i lyubovnitsa na kaligula
Друзила, сестра и любовница на Калигула

Калигула трудно ще мине за целомъдрен владетел. Той имал връзки със съпругите на висши сановници. Недоволните съпрузи, както и останалите му опоненти получавали заповед да свършат със себе си. Калигула успял да профука внушителното си наследство за три години и за да попълни опразнената хазна, въвел множество налози и данъци.

Но през първите осем месеца от управлението си той се проявява по различен начин. Когато идва на власт, изплаща всички дългове на императорското семейство, намалява налозите, амнистира затворници, арестува наместници на провинции, заподозрени в своевластие и корупция, строи акведукти и провежда няколко успешни военни кампании.

Но след осем месеца на престола се разболява, предполага се от енцефалит. Болестта нанася поражения върху мозъка на императора. След оздравяването си той започва да се държи коренно различно. Императорът страда от безсъници и кошмари, а денем безчинства.

Malkalm makdaual v kaligula
Малкълм Макдауъл във филма "Калигула" на Тинто Брас

Независимо от доказателствата за жестока разправа с политическите опоненти и разпътно поведение, има и историци, убедени, че Калигула не е такова чудовище, каквото го описват. Според френския историк Даниел Нони повечето злодеяния, приписвани на императора, са безпочвени слухове.

Той отрича Калигула да е направил коня си сенатор и да се е самообявил за бог. Според него количеството жертви на режима, траял три години и 10 месеца, не превишават 20 - число направо скромно в сравнение с предшественици като Тиберий, Нерон или Октавиан Август.

Калигула е убит вследствие на заговор, когато е едва на 28. До днес не е ясно дали е жертва на политически интриги и клевети или убеден садист и тиран, дали е страдал от шизофрения или е бил психопат. Колкото до моралната му разпуснатост, тя не е била нещо необичайно за времето си.

Източник: kulturologia.ru