Европейският съд по правата на човека обяви, че е имало "сериозни пропуски" в реакцията на руската държава, когато през 2004 г. чеченски сепаратисти превзеха училището в Беслан

Европейският съд по правата на човека обяви, че е имало "сериозни пропуски" в реакцията на руската държава при трагедията в Беслан през 2004 г., когато загинаха над 330 души, предава Би Би Си. 

Руските власти са получили информация, че е планирано нападение, но "не е направено достатъчно, за да бъде попречено на подготовката", като дори охраната на училището не е била подсилена, обяви съдът.

Русия е осъдена да плати над 3 млн. евро на роднините на жертвите - 2,995 млн. евро обезщетение за морални щети и 88 хил. евро съдебни разходи.

Компенсация трябва получат около 400 души, посочва ТАСС.

На 1 септември 2004 г., по време на откриването на учебната година, в Първо училище в Беслан чеченски сепаратисти взеха над 1000 заложници във физкултурния салон на училището.

При щурма на руските спецчасти на третия ден от обсадата загинаха 333 души, сред които и 186 деца. 

Засега няма подведен под отговорност за намесата, която мнозина описват като хаотична и с прекомерна сила. Няма развитие и на руското разследване. Затова близо 400 души са подали жалба до съда в Страсбург. 

Източник: Би Би Си