В историята на алкохола няма по-диаболизирано питие от абсента. Твърди се, че отваря третото око и помага да проникнем в окултните тайни на света, но носи и халюцинации, лудост и тежко пристрастяване

Швейцария е родното място на абсента, или “зелената фея,” както някога са я наричали писателите и художниците от XIX в.

Абсентът е бил забранен в Америка до 2007, когато службата за акцизи и търговия с алкохол и тютюн одобрява продажбата на продукти, означени като абсент.

Само че в Америка има условие: продуктът не може да съдържа туйон, считания за психотропен химикал, който дава на зелената фея крила и се предполага, че причинява у консуматорите халюцинации.

В Швейцария обаче крилата на феята не са отрязани.

Туйонът, който се получава от пелина в процеса на дестилация, е законен. Въпреки че алкохолът е забранен там през 1910 г. заради опасения от “абсентизъм”, или хора, пиещи до изпадане в припадък, той е реабилитиран през 2005-а (естествено, много швейцарци твърдят, че незаконното производство никога не е спирало).

Благодарение на активна кампания от малка, но шумна група производители и популяризатори на абсента, той се радва на силно завръщане и продължава да бележи годишен растеж на продажбите в целия свят. В момента има над 200 различни дестилатори на абсент в Европа. 

Zelenata feya
Реклама на абсент от 1868 г.

Същевременно има все повече изследвания, показващи, че туйонът почти няма реален психотропен ефект върху хората. Анализите на Дирк Лахенмайер установяват, че за да се наблюдава някакъв вид халюцинаторен ефект, трябва да погълнете пет милиграма туйон на килограм телесно тегло. Дори и да пиете най-силния възможен абсент (35 мг туйон на литър), "трябва да изпиете повече от осем бутилки наведнъж", пояснява той.

Към този момент алкохолното отравяне би трябвало вече да ви е убило, преди да видите зелени феи.

Около абсента витая какви ли не мрачни истории за пристрастяване. Истината е, че в края на ХІХ и началото на ХХ в. въздействието на множество вещества не е ясно на медицината. Морфинът се е използвал при упойка, кокаинът е минавал за надеждно обезболяващо, а алкохолизмът също не е бил проучен. Така че не е ясно дали причините за абсентизма не трябва да се търсят другаде. 

Absent i dekadans

Но да се върнем на производството и да видим какво е направил с рецептата за абсент някой си Анри-Луи Перно. Като предприемчив човек, той направил малък завод за производство на абсент.

Едва по-късно се създава абсентът, в който анасоновата нота става водеща, изтласквайки пелина. За да се придаде на напитката наистина упоителен колорит, започнали да я боядисват с хлорофил. Ето откъде е този отровноизумруден цвят, толкова подходящ за третото око. 

Абсентът и Перно пожънали лаврите на популярността, когато френската аристокрация оценила напитката. Триумфът на абсента в Европа започнал. А продажбите на вино паднали със 70%. Абсентът - евтин, необикновен и модерен, - заел главата, ума и сърцето на публиката.

Reklama na absenta na perno

Как да се пие абсент?

Трябва да се отбележи, че абсентът е доста горчива напитка. Традиционно в абсента наливат хладна вода през бучка захар, поставена на специална лъжичка. Водата разтваря захарта, която се смесва с абсента. Сладката вода помага да се скрие горчивият вкус.

Съществува мнение, че сладката вода е катализатор за действието на туйона. Когато водата се смесва с абсента, напитката помътнява и се получава бял цвят с оттенъци на жълто и зелено. Този ефект е получил името louche.

Помътняването се дължи на това, че разреденият с вода спирт не е в състояние да удържи етеричните масла, съдържащи се в абсента, и те изпадат от него. Най-доброто съотношение за разреждане с вода на абсента е 5 части вода към 1 част абсент. Да се превъзмогне горчивият вкус на абсента помага резенче лимон.

Lazhichki za piene na absent

Начини на пиене

Френски

Налива се в стъклена чаша една част абсент. Поставя се на края на чашата специална надупчена лъжица. На нея се слага бучка захар. Наливат се в чашата 3 части вода през захарта така, че тя да се разтопи. Полученият сироп се смесва с абсента.

Чешки

Върху нагрята метална лъжица с отвори се поставя бучка захар. Лъжицата се поставя върху чаша и отгоре се налива абсент. Получава се смес от разтопена захар и леко затоплен абсент.

Налива се в бокал една част абсент. Топва се мокра лъжица в захар или върху нея се слага бучка захар. Може да се потопи лъжицата със захарта в абсента, а може и да се налее абсент в лъжицата със захарта. Захарта, напоена със спирт, се запалва и в абсента се накапва полученият карамел. След това се разрежда с три части вода. Този способ е опасен с това, че абсентът в чашата може да се запали, така че трябва да се изпълнява по-внимателно.

Руски

Прави се захарен сироп, като се смесват захар и вода. След това абсентът се разрежда със захарния сироп. Това е най-простият и ефективен начин за смекчаване вкуса на абсента.

Може да се пие абсент в чист вид, силно охладен. Количеството е 30 грама.

Източник: Goodlife, Investor, kulturologia.ru