23-годишният българин коментира двубоя с шотландеца, работата си с треньора Роджър Рашийд и атмосферата на корта и в съблекалнята.

След победата си срещу Анди Мъри с 6:1, 7:6, 6:2 на 1/4-финалите на "Уимбълдън" Григор Димитров бе гост в телевизионното студиото на шведската тенис легенда Матс Виландер и бившата британска тенисистка Анабел Крофт, пише Sportal.bg

"Атмосферата бе невероятна. Това бе един от тези дни, когато всичко се случваше добре за мен. Изправих се срещу защитаващия титлата си шампион, на Централния корт - какво повече бих могъл да искам? Но никога не е лесно. Всички бяха с него, цялата публика и просто съм щастлив, че успях да затворя мача в три сета", сподели Димитров в началото на интервюто.

Виж още: Най-култовата фраза за Гришо

"През втората седмица вече трябва да повишиш нивото си, да превключиш на допълнителна скорост в ума си, така че да можеш да се изправиш срещу предизвикателствата на корта. Затова трябваше да бъде наистина спокоен. Чувствах, че тялото ми е добре, тренировките ми протичаха добре и нямаше от какво да се страхувам", продължи новият член на Топ 10 на ранглистата на ATP. 

Последва интересен въпрос от страна на Матс Виландер: "Можеш ли да победиш Роджър Рашийд в бягане на 200 метра?". Григор отговори с усмивка: "О, абсолютно". 

"Езикът на тялото ти изглежда по изключителен начин. Не го казвам в негативен смисъл, но изглеждаш като животно", отбеляза Виландер. "Дали съм физически по-силен играч? Абсолютно. Свърших много работа извън корта в последните месеци. Знаете как е при Роджър, трябваше да работя допълнително и това се вижда сега. Чувствам се добре, особено на трева. Тя може да е малко хлъзгава, но аз се чувствам комфортно на трева", каза Григор.

Виж още: Рашийд: Питах Григор какво иска от мен, каза ми: Да стана №1

"Какъв е тренировъчният ден при Роджър, какво включва той?", попита таланта от Хасково Анабел Крофт. "Започваме с добри загряваки, три или три часа и половина добър тенис на корта, където вески ден имаме някаква цел и работим върху нещо, а след това идва истинската работа - извън корта. Когато влезем в залата за фитнес, става доста брутално, вдигам много тежести. Вдигам тежести, откакто съм в Лондон, още от турнира в "Куинс", по време на турнира. Също и сега, по време на "Уимбълдън". А в седмицата преди "Куинс" съм пробягал 30 мили за цялата седмица. Дълго бягане или спринтове? Комбинирано. Но аз харесвам това, обичам да работя", сподели още шампионът на "Уимбълдън" при юношите за 2008 година. 

"Промени ли се нещо в психологическата ти нагласа за последните 12 месеца?", бе следващият въпрос към Димитров, отправен от Виландер. "Мисля, че много неща се промениха за мен на и извън корта. Винаги страдах на турнирите от "Големия шлем", тези ранни отпадания. Мисля, че понякога сам се поставях под голямо напрежение без причина. Но сега мисля, че вече имам инструментите да се справя с всичко - жега, тежък мач или дълъг мач... физически съм издръжлив и това ми дава допълнителна увереност. Това ти помага да имаш по-лесни мачове в началото на турнира, а това е от ключово значение", отговори шампионът в "Куинс", който вече има 9 победи от 9 мача на трева този сезон.

Виж още: Изповедта на Григор Димитров

"Сега, когато останахте само четирима, по-различна ли е атмосферата в съблекалнята?", попита Крофт. "Чувството е хубаво. За първи път ми е, различно е. Дали си говорим в съблекалнята? Да, винаги си говорим, няма лоши чувства и това е хубаво", отвърна Григор. 

"За мача с Анди Мъри - чувстваше ли, че той усеща голямо напрежение или просто ти тотално го надигра?", попита Виландер. Отговорът на Димитров: "Трудно е да кажеш, че си надиграл Анди Мъри на Централния корт на "Уимбълдън". Анди е невероятен играч, изключителен джентълмен извън корта и мисля, че притежава инструментите да преодолява тези неща. Той е истински шампион и не мисля, че всичко това го е притеснявало". 

"Имаше ли разлика между тактиката, която използва срещу него в Акапулко по-рано тази година, когато спечели след 7:6 в третия сет, и тактиката ти от днешния мач?", бе попитан от Анабел Крофт Димитров. "За мен ключовият момент беше в първия гейм на мача, когато спасих точката за пробив", каза Григор.

Виж още: Гришо: Вкъщи Шарапова е просто Мария

"Беше ли много пасивен днес Анди, позволяваше ли ти да атакуваш по-често, очакваше ли той да бъде по-агресивен?", бе следващият въпрос към Григор. "Трудно е да се каже. В началото чувствах, че имам предимство във всяка точка, бях много агресивен и не мисля, че сервисът му функционираше добре в първия сет. Но във втория сет, особено когато той върна пробива, нещата ми изглеждаха много по-различни. Знаех, че той никога няма да се предаде. Той започна да удря топката наистина агресивно, да печели лесни точки и аз знаех, че трябва да играя на върха на възможностите си, за да не му позволя да се върне в мача", обясни първата ракета на България. 

А дали Григор е суеверен и има своите ритуали преди мач? "Да, малко съм суеверен и например използвам един и същи душ, сменям си обувките по едно и също време, ям една и съща храна. Вечерно време обикновено ям пържола, салата, малко суши, а преди мач сьомга с ориз", каза Димитров в края на интервюто.

Виж още: Гришо и Маша рекламират Nike