На фона на санкциите срещу Доха от страна на осем страни от региона, германците призовават за преразглеждане на домакинството на Мондиал 2022

След като вчера осем държави обявиха скъсването на всякакви отношения с Катар, днес се появи и първия глас срещу планираното световно първенство по футбол там. 

Германският футболен съюз (DFB) се обяви срещу провеждане на Световното първенство по футбол през 2022 година в Катар. Оттам започват разговори с всички страни от УЕФА, както и с правителството на Германия. Това съобщи неговият шеф Райнхард Гриндел.

"До шампионата остават 5 години, през това време трябва да се намери политическо решение. Ясно е едно, футболната общественост трябва да се обедини - подобни крупни турнири не могат да се провеждат в страни, които активно подкрепят тероризма", обяви Гриндел.

Световното в Катар е повод за скандали още от самото му обявяване. Още с избора на страната се появиха сериозни съмнения за корупция. 

Другият проблемен момент дойде, когато беше обявено, че първенството ще се проведе през зимата, тъй като през лятото в страната температурите не позволяват да нормално човешко съществуване на слънце, камо ли игра на футбол.

Преди няколко години британският комик Джон Оливър засегна световното първенство в Катар в сегмента си за нелециприятната страна на ФИФА.

Мондиал 2022 трябва да се проведе между 21 ноември и 18 декември. Все още не се знае какво ще се случи, ако се реши да бъде променена страната, в която се провежда Световното по футбол. 

Санкциите срещу Катар

Действията на германската футболна централа идват на фона на обевеното скъсване на отношенията с Катар от страна на осем държави. Става въпрос за ОАЕ, Египет, Бахрейн, Саудитска Арабия, Йемен, Либия, Малдивите и Мавриций. Те обвиняват Катар, че поддържа терористични групировки.

От днес влизат в сила забрани за кататарските самолети да преминават през въздушното пространство на Египет. Очакват се нарушения в трафика на летището в катарската столица Доха, която е важен транзитен център за международни полети.

Катарските граждани в Бахрейн, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) трябва да напуснат тези страни до две седмици. ОАЕ, Саудитска Арабия и Бахрейн решиха да затворят до 24 часа въздушното си пространство и сухопътните и морски граници с Катар, като Рияд забрани самолети на катарски авиокомпании да кацат на летищата в кралството, а редица авиопревозвачи, включително Египетските авиолинии (Egypt Air), спряха полетите от и до емирството.

Източник: OFFnews