Дебютната изложба, която продължава от 29 април до 20 май, включва живопис, скулптура и инсталация

"Кръстопътища" е дебютната изложба на Виктор Петков - млад автор, чиито теми препращат  към крехкия свят на човека, връзката му с природата и сътвореното от самия него. В галерия "Монев" (бул. "Ситняково" 48, MonevGallery.com) от 29 април до 20 май той показва свои платна, пластики и инсталации, създадени в продължение на четири години.

"Кръстопътища" е личен поглед на художника към изборите, пред които сме изправени ежедневно, към възможностите да съхраняваме, обогатяваме, променяме, преобразяваме и да възприемаме от друг ъгъл пътя, който изминаваме.

Художникът не се ограничава в реализирането на своите идеи. За работите си той експериментира с различни техники и материали, използвайки дърво, метал и маслени бои.

Част от творбите са провокирани от на пръв поглед непотребни предмети, които всъщност имат своя история - гниещи дънери; дървесни израстъци; печат, намерен в изоставена фабрика; лента от картечница с патрони...

В "Кръстопътища" Виктор Петков обединява отделните елементи в нов контекст, различни настроения и нюанси, текстури и цветове, създавайки свят, в който с лекота прекрачва границите

между реално и имагинерно, нежно и грубо, ценно и обезценено

Роден през 1980 г., той е завършил Националната художествена академия със специалност "Плакат и визуална комуникация". Живее и работи в София, занимава се с дизайн и цялостна визуална концепция.

Има дългогодишен опит в киноиндустрията, заемайки различни длъжности в сценографския екип. Изработва авторски мебели по свой дизайн.

През последните години активно се интересува от световната сцена за съвременно изкуство, посещавайки престижни изложения като биеналето във Венеция, Арт Базел, "Документа", Viennafair и др. Този

интерес към динамиката в съвременното изкуство и света като цяло

са основно вдъхновение в работата на Виктор Петков, който набляга на собствен почерк и експеримента с различни медии и техники.

Участвал е в общи изложби и Биеналето на българския дизайн, а "Кръстопътища" е първата му самостоятелна изложба, която го представя на софийската публика като млад и обещаващ художник.

Неговите търсения са широки - от картината, "изтъкана" от тънки нишки маслена боя, през металните му "заваръчни" повърхности, до инсталациите от различни намерени предмети, казва за Виктор Петков проф. Свилен Стефанов и допълва:

"Справката с досегашните му произведения показва, че на този автор не е чужда и кинетичната скулптура от дърво и метал. Но всички тези (на пръв поглед разнопосочни) работи са обединени от мисленето за

материала като подмяна и алтернатива на обичайното възприятие

Така ябълката е от дърво, живописната повърхност е от разтопен метал... В тази изложба присъства не просто интелигентност, но личи онова особено (може би рестриктивно) възпитание на мисленето, което е първия белег за наличие на изкуство и за бъдеще в изкуството."

"Натрупаната визуална информация е преосмислена и филтрирана, за да се превърне в култура. Именно тя е в основата на разнообразните търсения на Виктор през последните години", коментира и проф. Георги Янков, който познава Петков още от студентството му.

Преодолял проблема с изразните средства и безсмисленото лутане в търсене на авторски стил, за него са важни единствено идеята и посланието, които неговите работи носят, добавя преподавателят.

Според него определящите качества, обединяващи различните търсения и придаващи съвременния облик в творчеството на Виктор, са

експресивност и провокативната ироничност

Източник: Bulevard.bg