Кучето прекара пет години в новия си дом, след като бе осакатено по особено жесток начин в Дряново. Подробностите по случая припомни във "Фейсбук" г-жа Джулия Д. Стюарт

Кучето Мима, което се превърна в символ на борбата против насилието над животни, след като и четирите й крака бяха отрязани от жител на Дряново, е починала в съня си на 23 април.

Тя намери нов дом в Германия, но през последната година боледувала от рак, който метастазирал в белите й дробове.

Предната вечер не показала с нищо, че краят й е близо, а на сутринта пожелала да излезе на двора и заспала на одеялцето си, за да не се събуди никога повече, съобщава във "Фейсбук" защитничката на правата на животните Джулия Д. Стюарт, която е запозната със случая и припомня подробностите.

Следва превод на нейното "посвещение за Мими, което идва от сърцето ми", публикувано на английски:

Историята на Мима започва в провинциалното градче Дряново

Била бездомна и се борела за оцеляване, докато възрастен мъж не й направил колибка в извънградската си овощна градина. Задачата й била да охранява имота, а в замяна от време на време получавала парче стар хляб. През повечето време била на верига. Не била обичана, нямала си име. Била просто "кучето".

След свада между собственика и негов съсед, "кучето" станало обект на кървава вендета. Седмица след седмица садистичният съсед режел краката й, един по един. На 9 март 2010 г. бил отрязан и последният.

Часове по-късно синът на възрастния мъж я намерил да лежи в локва кръв. Била в шок. Закарал я във ветеринарен кабинет. Получила първа помощ -

без упойка, без превръзка на отворените рани,

само антисептично средство. След посещението при ветеринаря синът я оставил на двора си - през март, който в България е един от най-студените месеци.

Няколко дни по-късно местен защитник на животните решил да разгласи трагичната й съдба. Историята й била разказана в медиите, по националните телевизии, във "Фейсбук". Тя вече имала име и стотици хиляди хора по света се трогнали от съдбата й и пожелали да помогнат.

На 30 март 2010 г. състрадателни българи спасили Мима от нейния първоначален "спасител", който не полагал достатъчно грижи за нея. На 16 април 2010 г. тя отлетяла за Германия, където започнала нов - и щастлив - живот.

Щедри българи събират почти 10 000 лева и с тях сдружението Германо-българска помощ за животните финансира операцията на Мима, протезите, количката и рехабилитацията й

Мима не можела да ходи

Така и не свикнала с колелцата и протезите, но била обичана и обгрижвана през последните пет години, заобиколена от много четириноги приятели в дома на Ева Линкогел.

За съжаление обаче кучето не получава правосъдие и насилникът му остава ненаказан. Иронията е, че мъчението, на което е било подложена, става повод за масови протести в цялата страна и през 2011 г.

насилието над животни в България най-сетне бива криминализирано

"Въплъщение на обич и смелост, въпреки неописуемите страдания, които е понесла в човешки ръце, тя обичаше хората! Не съм сигурна колко от нас са способни на това! Мима ни даде урок по благородство", пише за финал Джулия Стюарт и заключава:

"Дължим много на Мима и най-малкото, което можем да направим, е да постигнем едно по-добро бъдеще за бездомните животни, страдащи навсякъде по света."

Мима беше обект и на съдебен спор, след като българската му осиновителка - русенска адвокатка, настоява да се признае правото й на собственост върху кучето.

Окръжният съд в Добрич обаче отхвърля иска

Магистратите не установяват по категоричен начин волята й да стане собственик на животното и приемат, че тя е плащала за лечението му от името на организацията, която представлява (сдружение "Грижа и подслон за всеки"), а не от свое име, информира Би Ти Ви.

Източник: Джулия Стюарт; Би Ти Ви