Настоящият държавен глава Доналд Тръмп изгуби от кандидата на демократите, а сега и за първи път САЩ ще имат жена за вицепрезидент - Камала Харис

Джо Байдън, който на 20 ноември навършва 78 години, спечели президентските избори в САЩ! Действащият държавен глава от Републиканската партия Доналд Тръмп не успя да се пребори за втори мандат срещу бившия вицепрезидент, който се завръща в Белия дом, където изкара осем години като вицепрезидент на Барак Обама през 2009-2017 г.

Байдън поведе в резултата още след изборната нощ на вторник срещу сряда (3-4 ноември), но все още се нуждаеше от минимум 270 гласа в Електоралната колегия, за да обяви победа. Всичко зависеше от изхода в щатите Аризона, Джорджия, Уисконсин, Невада и Пенсилвания, откъдето е родом - и откъдето в събота привечер българско време той получи 20-те гласа, за да излезе победител с 273:213.

Ветеран в политиката, Байдън е избиран седем пъти за сенатор от щата Делауеър, за първи път през 1973-та, когато е едва 30-годишен. Сега спечели и народния вот, а за него са пуснали бюлетина рекорден брой избиратели в американската история, близо 75 млн., при малко над 70 млн., подкрепили Тръмп.

Окончателните данни се забавиха с няколко дни заради многото (почти 100 млн.) избиратели, предпочели да подадат гласа си предварително, вкл. по пощата - бюлетини, които трябваше да се преброят ръчно.

Според източници, цитирани от Би Би Си, броят на гласувалите за US президент в тези избори (над 160 млн.), е най-големият от 1900 г. насам. Избирателната активност се изчислява на 66,9%, около 10 пункта повече в сравнение с предходния президентски вот.

Съревнованието между двамата основни кандидат-президенти тази година беше определено като "битката на старците": Тръмп е вече на 74, Байдън - с три години по-възрастен, а основният му съперник в първичните избори на Демократическата партия, сенатора Бърни Сандърс, e роден през 1941-ва.

Освен че ще имат най-възрастния президент при встъпването му в длъжност, американците се сдобиха и с първата жена, избрана за вицепрезидент. Камала Харис заема мястото на настоящия номер 2 Майк Пенс, бивш конгресмен и губернатор на щата Индиана, който се определяше като "християнин, консерватор и републиканец - в този ред".

Мнозина наблюдатели отбелязват, че е много вероятно именно тя да завърши мандата, в случай че президентът Байдън си отиде - или се оттегли - преждевременно заради напредналата си възраст.

56-годишната цветнокожа юристка с азиатски корени е била дългогодишен щатски прокурор на Калифорния, откъдето е избрана за сенатор през 2017 г. Нейната майка, отгледала сама двете си деца след развода, е биолог с научна титла, пристигнала в САЩ от Индия още като студентка, а баща й - професор по икономика в Станфорд, емигрирал от Ямайка.

Предизборната кампания мина под знака на пандемията от новия коронавирус, с който се зарази дори самият президент Тръмп. Заради заболяването на президента и нежеланието му за виртуална дискусия вторият от общо три тв диспута помежду им беше отменен. Двамата все пак се срещнаха на живо за финални дебати, които илюстрираха отново дълбокото политическо разделение в американското общество...

В трите дни, предшествали обявяването на резултатите, броят на новозаболелите беше безпрецедентно висок - 127 хил. само за последното денонощие. 

Към датата на президентските избори, 3 ноември, в САЩ бяха регистрирани близо 10 млн. случая на COVID-19 (по-точно 9 291 245), а починалите са 231 551, като страната с над 330 млн. население, третата най-многолюдна в света, е начело в негативната статистика.

Приключихме с хаоса, туитовете, гнева, омразата, провала, безотговорността, заяви на последния си предизборен митинг Байдън, според когото Тръмп е опасен президент, който разделя нацията, а ръководената от него администрация не е успяла да постави епидемията под контрол.

Той прекара изборния ден в родния си щат Пенсилвания, където за привържениците му пя попзвездата Лейди Гага.

Още в изборната нощ обаче, след като спечели в ключовия щат Флорида, президентът Тръмп даде изявление от Белия дом, в което побърза да обяви преизбирането си и предупреди, че заради "фалшификациите" е готов да оспори резултатите във Върховния съд.