Премиерът, който още се лекува от COVID-19 в домашни условия, но продължава да работи, отправи това послание чрез "Фейсбук" в поредния ден с рекордно много заразени и починали с новия коронавирус

"Няма да затваряме държавата! В началото не знаехме много за вируса, затова имаше по-строги мерки. Сега обаче сме много по-уверени и знаем точно какво трябва да направим! Здравите трябва да работят, заразените да се карантинират, а болните да получават бързо и правилно лечение", заяви във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов, който от десетина дни се лекува от COVID-19 в домашни условия.

"Спокойни сме, защото подкрепихме болниците, лекарите, сестрите, санитарите, полицаите, пожарникарите, здравните работници. Те ще се справят с натиска", изрази увереност министър-председателят.

По-рано същия ден, по време на редовното правителствено заседание, в което се включи чрез видеоконферентна връзка, той разпореди да бъде създадена необходимата реорганизация, така че части от болниците да са специализирани само за лечението на COVID-19, а хотелите да имат готовност за настаняване на хора при нужда.

"С министрите ще продължим да помагаме - на първа линия, всеки при сектора си, ще се грижим за хората и бизнеса. Гладен човек няма да остане! А когато през пролетта има ваксина, много бързо ще се възстановим от кризата.

Управляваме успешно пандемията и опонентите ни много ги е яд. Готвеха ни пуч. Особено активни бяха отровните сайтове за фалшиви новини. И до ден днешен продължават да лъжат от мое име. Тези хора нямат срам.

За радост гражданите не им повярваха. Защото планът им беше елементарен: да няма парламент, да няма бюджет, да няма финансиране за мерките. Така държавата щеше да фалира и вината щеше да се хвърли върху нас.

Без Народно събрание и без правителство, едноличната власт щеше да е в президента. Не им се получи. Още сме първа политическа сила и ще оправдаем доверието на хората. Те очакват от нас работа, а ние в това сме най-добри.

Битката ни срещу вируса продължава. Преодолим е. Ако спазваме мерките и сме отговорни - ще се справим", категоричен беше още Борисов.

Изявленията му в сряда бяха предшествани от поредните негативни рекорди в броя на заразените (4041 от направени 11 066 PCR теста) и починалите с новия коронавирус - 63-ма, с което жертвите на болестта у нас станаха 1412.

Потвърдените случаи близо девет месеца след първата поява на COVID-19 в България са 60 537, от които активните са 37 581. Хоспитализираните вече са 2922, а в интензивно отделение се лекуват 210 души. 

Рекордно високо е и числото на медиците, при които е била установена коронавирусна инфекция: 106 за последното денонощие, от които 42-ма лекари, 30 медицински сестри, осем санитари, седем фелдшери и 19 - друг медицински персонал. Така общият им брой достигна 2542.