"Под прикритие" може да продължи в изцяло нов жанр - зомбита срещу кръвопийци, а убитите досега любимци на зрителите да се завърнат

Фенове на сериала "Под прикритие" са подели кампания за връщането на Джаро. Мафиотът, чието истинско име е Петър Туджаров, падна мъртъв в предпоследния епизод, излъчен от БНТ в неделя. 

В края на тази седмица предстои финалът на сезон 4, в който се очакват още трупове. След незадоволителното развитие на сюжета и неприятностите със СЕМ заради груб език и неподходящи (за часа на излъчване) сцени, сериалът е сериозно застрашен да приключи дотук.

Ентусиасти обаче предлагат коренен обрат за зациклилата поредица. Борбата между подземния свят и силите на реда може да продължи на изцяло ново равнище, което да следва успеха на US сериали като "Живите мъртви", "Дневниците на вампира", "Бъфи, убийцата на вампири" и тръгналия наскоро "От здрач до зори".

За вдъхновение служат също най-касовата продукция на Брад Пит "Z-та Световна война" (по едноименния бестселър на Макс Брукс) и първият български зомби филм "Код Червено", който е по кината от март.

Възкресяването му като вампир се очертава като най-удачния вариант за връщането на Джаро в играта. Мафиотът падна убит от куршум в главата и така отпада вероятността да е оцелял благодарение на бронежилетка. Фактът, че е умрял на гробищата обаче, може да му подейства изцелително (а ла "Гробище за домашни любимци" на Стивън Кинг).

Друга версия, която изглежда правдоподобна (предвид бледнината на лицето му в последната сцена), е той вече да е бил мъртъв, т.е. вампирясал, а смъртта му е инсценирана от него, за да "изчезне от радарите" и на полицията, и на дирещите го под дърво и камък турски мафиоти. 

Тепърва ще се разплита как Джаро се е добрал до "вампирската технология" за оцеляване - дали връзката е Созопол (с находката от 2012 г.), Варна (предпочитано пристанище по маршрута към прародината на вампирите, Трансилвания) или Турция (където се е обрекъл да служи на древен вампирски клан, подобен на Волтурите от "Здрач"). Връзката може да се окаже и дъщеря му Ния, за чието минало е известно малко.

Иво Андонов (Захари Бахаров), чийто образ се залута в неясни посоки през този сезон, също трябва да претърпи развитие. След като не успяват да отклонят доставките на хероин от Афганистан към България, той и неговият нов съдружник Бардем (брат му Явор Бахаров) биха могли да намерят друг "готвач" на синтетична дрога.

При определен процент от консуматорите обаче наркотикът ще действа на генетично ниво и ще ги превръща в зомбита - които се активират при определени обстоятелства като несъкрушима армия, с която Андонов се разправя с конкуренцията.

Междувременно вампирското сборище на Джаро се разраства, тъй като възкресението му връща от оня свят и всички убити досега персонажи, които са били свързани по някакъв начин с него. Така на екран имат шанс да се завърнат Ирена Милянкова, Койна Русева, Теодора Духовникова (като трите невести на Дракула), както и други привлекателни за зрителите лица.

Отчаяни от този развой на събитията и от факта, че Зори е преминала към страната на немъртвите - с което я губят за втори път, - Мартин и Попов предприемат служебно пътуване до САЩ, за да открият вампира Лестат (кратка, но запомняща се епизодична поява на Том Круз, уредена с посредничеството на Дарина Павлова).

Там решават във вампир да се превърне героят на Владимир Пенев, отчасти защото актьорът вече е експериментирал с подобен грим в "Скъперникът" от Молиер и преди дни спечели с тази роля наградата "Икар".

Комисарят и без това е компрометиран, тъй като не е в състояние да докаже, че е убил смъртния си враг при неизбежна самоотбрана. Така Попов влиза под прикритие сред вампирите на Джаро, без да е зависим от него, тъй като дължи присъединяването си към света им на Лестат...

Куката (Мариан Вълев), който от любимец на зрителите се превърна в най-дразнещия персонаж в сериала, също има потенциал да възроди интереса към себе си. Например ако се върне в Испания в опит да възкреси семейството си. Там обаче властва друг вампирски клан, който би му помогнал, но на висока цена...

Вампирският сюжет отваря вратата и за други гост-звезди от ранга на Нина Добрев ("Дневниците на вампира"). Все още е жив и най-известния екранен Дракула - Кристофър Лий, който през май трябва да навърши 92. Да си го представим в БГ сериал, след ролите му в "Междузвездни войни" и "Властелинът на пръстените", изисква прекалено развинтена фантазия - точно като за Първи април! Честит ден на хумора и шегата :)

Сред най-свежите моменти в сезон 4 беше епизодът с британския актьор Алън Форд, който се е снимал и в друг хит на Димитър Митовски - филма "Мисия Лондон". Ролята му в "Под прикритие" беше пародия на персонажа му от "Гепи" (2000)