Някои храни и вещества наистина облекчават болката, други са безвредни, а има и такива, които не бива да се комбинират с лекарства. При някои ефектът е плацебо

Няма значение какво сте чули или колко силно искате облекчение - говорете с доктора или аптекаря, преди да опитате каквото и да е домашно лечение. Това е особено важно, когато става въпрос за алтернативен медикамент. Имайте предвид също така, че зад част от средствата, предлагани на пазара, не стоят никакви изследвания.

Мента

От хилядолетия ментата се е използвала като лечебно средство. Ментовото масло помага при раздразнен стомах, който може да причини спазми, подуване, газове, диария или констипация. Също така е добро при главоболие.

Виж още: Седем начина да прогоним главоболието без лекарства

Има хора, които се кълнат в светата троица - мента, глог, валериан, - но досега не е добре изследвано как и защо ментата помага. Мнозина използват и листа от мента, но засега няма доказателства от тях да има полза.

Mentovoto maslo pomaga pri razdraznen stomah

Мед

Медът е натурален подсладител, който се използва при кашлица и зачервено гърло. Дава добри резултати при деца, които са прекалено малки, за да взимат други лекарства. Не бива обаче да го давате на дете под 1 годинка, тъй като съществува риск, макар и минимален, от хранително натравяне.

Може да сте чули, че прилаган локално, медът помага при алергии, но изследванията засега не откриват подобен ефект.

Medat pomaga ne samo na mecho puh

Куркума

Съществуват данни, че куркумата помага при артритни болки и кожни обриви, но не бива да прекалявате с дозата, тъй като предозирането води до проблеми с храносмилането.

Виж още: Куркума - начело в борбата с болестите

Kurkuma pri artritni bolki i kozhni obrivi

Джинджифил

От стотици години джинджифилът се използва в азиатската медицина, за да лекува стомашни заболявания, диария и гадене. Също така помага при настинка и грип. Но не е добър за всички. При някои хора се появяват проблеми със стомаха, диария и газове.

Виж още: Кога не трябва да консумираме джинджифил

Освен това, когато се приема комбинирано с лекарства, джинджифилът може да повлияе върху начина им на действие. Така че говорете с лекар и имайте едно наум.

Ot stotitsi godini dzhindzhifilat se izpolzva v aziatskata meditsina

Секс

Оказва се, че сексът облекчава болката, особено някои видове главоболие като мигрена (край с "Не, скъпи, не тази вечер, боли ме главата"). Сексът също така подобрява работата на сърцето, облекчава стреса и помага да сме съсредоточени.

Виж още: Пет болести, които сексът лекува

Или както казваше Джордж Майкъл: "Сексът е естествен, сексът е хубав, не всеки го прави, а всеки би трябвало".

Seksat oblekchava glavobolieto i svalya stresa

Чесън

Чесънът минава за първо средство в борбата със злите сили и дявола. Все пак има изследвания, които предполагат, че чесънът предпазва от развиването на определен тип ракови заболявания, също така може да намали кръвния холестерол и налягането, но не си мислете, че ако преяждате с чесън, ще сте винаги здрави.

Виж още: Плюсове на чесъна, за които не знаем

Pomaga makar i ne tolkova kolkoto mu se nosi slavata

Пилешка супа

Освен една от най-прочутите храни за успокояване, пилешката супа се оказа наистина полезна - тя наистина помага да се възстановите от хрема; също така изчиства носа от секрети и му помага да се отпуши.

Виж още: Една по-различна пилешка супа

Ima zhivitelni svoystva

Промивка

Промивката с разтвор на сол или сода, който се вкарва в едната ноздра и излиза през другата, наистина помага при хрема и запушен нос.

Promivka sas sol ili soda otpushva nosa

Топла вана

Помага при всякакви оплаквания, свързани с мускулите, костите и сухожилията, при болки в гърба и крайниците. Топлата вода подпомага кръвоснабдяването. Все пак не прекалявайте с топлото - идеалната температура е между 30 и 37 градуса по Целзий.

Toplata vana pomaga

Компрес с лед

Смята се, че торбичка с лед през първите 48 часа след травма или рана помага да се избегне подуване и оток. Може да използвате при всякаква болка или подуване, но след физическа активност - не преди това. Не дръжте леда повече от 30 минути и махнете, ако видите, че мястото се зачервява.

Kompres s led da

Източник: WebMD