5 неизвестни ползи от чесъна

1. Чесънът подобрява издръжливостта при физическа натовареност и помага срещу появата на умора. Очевидно, той е присъствал на трапезата на прародителите ни не само, за да гони настинките и болестите, информира Puls.bg.

Днес научни данни потвърждават, че маслото, съдържащо се в скилидките, осигурява по-добър физически капацитет при пациенти със сърдечни заболявания. Изследването е проведено преди 10 години и доказва, че при 12 % от включените в него пациенти, взимали чесново масло в продължение на 6 седмици, случаите на тахикардия заради физическо действие се редуцирали значително. 

Изследователите отбелязват, че това е позволило осъществяването на по-добра грижа за физическото здраве чрез повишаване на двигателната активност при тези пациенти.

2. През последните години специалисти алармират, че храната, която приемаме, създава и поддържа твърде кисела среда в организма, което предразполага развитието на редица болестни процеси в него. Чрез чесъна може да се алкализира успешно тази среда.

Виж още: За какво може да използваме обелките на чесъна

3. Чесънът е богат на полезни вещества като цинк, манган, витамин В6 и витамин С, ензими и антиоксиданти, които, освен че борят инфекциите и подсилват имунитета, укрепват костите като подпомагат костния метаболизъм и усвояването на калция от тях. 

Изключително полезно в тази насока е чесновото масло, което значително намалява загубата на костна плътност при жените от менопаузата според публикувано в сп. Phytotherapy Research проучване през 2007 г.

4. Две години по късно друг екип открива, че основното полезно вещество в чесъна - алицинът, спира вредното действие на свободните радикали в кожата и унищожава бактериите, виновни за развитието на акне

Сулфеновата киселина, която е производна на алицина, влиза толкова бързо във взаимодействие със свободните радикали, че позволява успешно третиране на белези от акне, кожни заболявания и алергии, се пише в сп. Angewandte Chemie.

5. Роля за получаването на специфичната миризма на чесъна играе и съдържащата се в него сяра. Богат на този елемент чесънът предоставя необходим материал за образуване на кератин, основния белтък от който зависи здравината и растежа на косата. Има данни, че при включването му в гел за терапия на косопада стимулира заздравяването й и има ефект при лечение на алопеция ареата като възобновява растежа на косъмчета в проблемните зони на косопад.

Виж още: Как да обелиш цяла глава чесън за 10 секунди

Източник: Puls.bg