Той ще пробва да пробяга най-дългия туристически маршрут в България за 5 дни

Кирил Николов-Дизела е на път да постави нов рекорд. След като миналата година той покори 5-те най-високи върха на 5-те най-високи планини у нас за по-малко от 24 часа, сега той отново тества лимита на издръжливостта си.

Целта е да покрие разстоянието от връх Ком до нос Емине за 5 дни - от 12 до 16 август 2014 г. Дизела ще трябва да се справи с 14 600 м денивелация, да изминава средно по 120 км на ден.

Стартът на Дизела е на 12 август в 6 часа сутринта.

Фенове на бягането могат да следят придвижването му на живо на специалните подкрепителни пунктове, както и онлайн в реално време на сайта на Кирил Николов - www.disl.bg. Новините за събитието ще текат в социалните мрежи с хаштагове #komemine и #reachyourlimits. Във "Фейсбук" има специално създадено събитие за опита за рекорд на Дизела. 

По време на бягането той ще трябва да се сблъска не само с многото километри, а и с проблеми като кал и буйна растителност, които са се появили в следствие на обилните дъждове. Това ще изисква проява на изключителна физическа подготовка и нечовешка воля.

Определените места за старт, почивки и финал на всеки етап са: 

12 август: Връх Ком, Петрохан, Лакатник, Връх Високата Кула до с. Лесковдол, вр. Мургаш, Витиня, Ботевградски проход около паметника Арабаконак. 

13 август: Паметник Арабаконак, проход Златица-Етрополе, вр. Вежен, Беклемето, вр. Ботев 

14 август: Вр. Ботев, местност Узана, Шипченски проход, Бузлуджа, Кръстец (Гара Кръстец), х. Предела в Хаинбоаз, прохода Твърдица-Елена  около х. Буковец 

15 август: Х. Буковец, прохода Сливен - Елена в местност Агликина поляна, гр. Котел, Върбишки проход, Ришки проход. 

16 август: Ришки проход, с. Рупча, с. Дъскотна, с.Топчийско, с. Козичино, пътя Бургас-Варна, нос Емине.

Досегашният рекорд за минаване по цялата дължина на билото на Стара планина е 5 дни и 14 часа. Поставен е от Любомир Палакарчев през 1986 г.