Първите съхранени по този начин творби са 200 от най-добрите акварели в българското изобразително изкуство, показани в изложбата "Непознатото богатство"

Проектът "Непознатото богатство" набира ход с дигитализация на първите 200 акварела от фонда на Националната художествена галерия (НХГ), като целта през 2015 г. да обхване целия й архив - всички художествени техники, автори и произведения.

Поради естеството на акварелната техника и спецификите в съхранението (уязвимост от светлина) част от тези творби не са били излагани никога, а останалите се показват сравнително рядко и широката публика почти няма достъп до повечето от тях, поясняват от "Самсунг електроникс", които са се заели с дигитализацията.

""Непознатото богатство" начин е да предоставим на хората достъп до скрито национално богатство, повод за гордост за всички българи. Идеята ни е да дадем възможност на повече хора - не само на онези със задълбочен интерес към изкуството, - да се запознаят отблизо с това национално художествено богатство, да се информират и да обогатят своите познания", обяснява Кристина Щерева от българския клон на технологичния гигант.

Идеята на компанията е догодина да организира национално турне на дигиталната изложба в няколко големи града. Всички дигитализирани до момента творби могат да се видят в мобилното приложение "Велики български художници", което е активно от 27 ноември и всеки може да свали безплатно от Google Play.

Изложбата "Непознатото богатство", с картини от големи художници като Владимир Димитров-Майстора, Никола Маринов, Константин Щъркелов и Никола Танев, е в НХГ от 28 ноември до 14 декември.

Сред най-ценните картини, намерили място в изложбата, е "Портрет на Фредерика" от Никола Маринов

В експозицията са включени още "Автопортрет" от Никола Петров, "Цариградски цикъл" на Майстора, "Нашите майки все в черно ходят" и "Селска мадона" от Иван Милев, "Баба с ябълки" и "Мадона" от Васил Стоилов.

Произведенията, които се излагат за първи път, са предимно на автори, творили след 1944 г.

Залегнали са и творби на съвременни художници като Бисера Вълева. Нейната картина "Жълтата водa" е част от цикъл, показан в самостоятелната изложба на авторката през 2012 г. в София.