Най-големият култивиран камък е над 3 карата и струва почти двойно по-малко от естествения

Хиляди бели, розови и жълти диаманти, чиято цена започва от 300 долара, се отглеждат при лабораторни условия в Сингапур. Най-големият сред тях, култивиран през ноември, е 3,04 карата и се предлага на цена $23 хил. За сравнение - камък с такъв размер, добит в диамантените мини, обикновено се продава за 40 хил. долара 

Заместителят става реалност след 70-годишни научни експерименти, припомня "Нюз 7". Предлага го американската компания Pure Grown Diamonds, чиято президентка Лиса Бисел отчита, че само в деня на св. Валентин в САЩ се сгодяват около 6 млн. двойки, а повечето мъже са склонни да похарчат за лелеяния от любимата им пръстен с диамант

до 25% от годишния си доход

Същевременно обаче цените на необработения скъпоценен камък са нараснали със 75% от 2009 г. насам, а прогнозите за следващото десетилетие са за ръст с 5% годишно.

Култивираните (не синтетични!) камъни струват почти наполовина по-малко от "оригиналните", но притежават всички характеристики на истински диамант.

От фирмата производител дори пресъздават условия, сходни с космическите: "семена" от въглерод се поставят във вакуумни камери, където се обработват с газове, сред които водород, метан и въглерод, и се подлагат на микровълново облъчване.

След шест до 10 седмици камъкът "узрява" и е готов да бъде шлифован

Патентованият метод, който се прилага в производствената база на IIa Technologies в Сингапур, е дело на световноизвестния физик д-р Деви Шанкар Мисра. Бившият преподавател в Индийския технологичен институт в Мумбай се надява технологията му да допринесе за опазването на цели екосистеми, засегнати от добива на диаманти.

Изкуствените диаманти, които не могат да се различат от истинските дори под микроскоп, са достъпна алтернатива, след като износът на суровите скъпоценни камъни на една от най-големите страни производителки - Централноафриканската република, беше забранен.

Ограниченията станаха факт, след като в разгара на военните конфликти на континента през 90-те години групировките се въоръжаваха с пари от

търговията с т.нар. "кървави диаманти"

Най-разпространеният размер на диамантите за годежните пръстени в САЩ е 1 карат. Pure Grown Diamonds продават тези камъни за 1000 до 3000 долара, при цена на естествено добитите камъни между 5 и 10 хил. долара.