Постигнатите договорки включват оттегляне на тежките въоръжения от техните линии

Бойните действия в Украйна ще бъдат прекратени в 0 часа на 15 февруари. Това обяви след срещата на "Норнандската четворка" в Минск руският президент Владимир Путин.

Постигнатата договорка

"Въпреки всички трудности в преговорния процес, успяхме да се договорим по най-важния въпрос", заяви той и допълни, че в първия ден след изтеглянето на тежкото въоръжение страните по конфликта в Украйна ще трябва да започнат диалог относно детайлите по провеждането на местни избори в съответствие с украинското законодателство, предаде ТАСС.

В постигнатата договорка е уточнено оттегляне на тежките въоръжения от техните линии. За сепаратистите това е настоящата фронтова линия. А за Киев линията е договорената от Минското споразумение през септември.

Украйна потвърждава прекратяването на огъня

Виж още: Край на огъня в Украйна

Новината за прекратяването на огъня беше потвърдена и от украинският лидер Петро Порошенко. До края на 2015 г. в Украйна трябва да влезе в сила нова конституция, в която да бъде обозначена децентрализация и приемане на постоянно законодателство за особен статус на отделни райони в Донецка и Луганска област.

От Украйна трябва да бъдат изведени всички чуждестранни въоръжени формирования и наемници под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Порошенко беше категоричен, че не са водени никакви разговори за автономия или федерализация на Източна Украйна.

Сепаратистите не подписаха

Същевременно представтелите на двете сепаратиситки и непризнати от никого републики на територията на Украйна - Александър Захарченко - лидер на Донецката народна република (ДНР), и Игор Плотницки - лидер на Луганската народна република (ЛНР), отказаха да подпишат предложеното от нормандската четворка споразумение, съобщи украинската агенция iPress.ua.