Инцидентът е станал на 200 км от българския участък на реката

Има опасност от замърсяване на река Дунав, след като кораб с 850 тона торови препарати потъна в румънския участък на реката. Инцидентът станал на около 200 км от българския участък на реклата, при маневри в пристанище Молдова Веке, предаде Нова телевизия.

Опасност от замърсяване няма

От Регионалната инспекция в Монтана съобщават, че засега няма отклонение в качеството на водата на реката, като вече са взети превантивни мерки и ако се налага, ще бъдат направени експресни проби.

От Министерство на околната среда и водите потвърдиха, че няма опасност от замърсяване. Все пак от там уточняват, че ако има такова, за да стигне до българския бряг, са необходими около 35 часа след инцидента. Няма информация и колко опасни са тези торове и каква част от тях са попаднали директно в реката.

Инцидентът няма да засегне българското поречие

От Агенцията за проучване на река Дунав също смятат, че инцидентът няма да засегне българското поречие.

"Разстоянието от нашата граница до мястото на потъването е 200 км, тоест, ако има замърсяване, средно за две денонощия трябва да дойде. Нямам информация какво представлява товара - дали е насипен, дали е в чували, защото ако е в големи чували, най-вероятно той ще ограничи разтварянето на торта и ще намали замърсяването", коментира изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път (АППД) Павлин Цонев.

"Колегите от Румъния би трябвало да предприемат мерки за изваждане както на кораба, така и на товара. В този район се образуват доста високи вълни, нехарактерни за река Дунав", допълни още той.