Сериалът "Престъпления без граници" събира следователи от цяла Европа и САЩ в общ екип. Запознайте се с биографиите на героите от първия сезон и новите лица

Сезон 2 от "Престъпления без граници" вече започна и епизодите от него вървят всеки понеделник от 21 ч. по AXN, а на 22 септември гледаме и софийския сюжет, който, за щастие, не ни се е случвал наяве.

Следователите в екипа към Международния наказателен съд и техните колеги от Европа и САЩ, които сътрудничат в работата им, имат зад гърба си биография и драматични лични истории, свързани с мотивацията им да застанат на страната на закона.

Карл Хикман (в ролята - Уилям Фикнър), бивш следовател от нюйоркската полиция, американец

Водещ профайлър, в състояние да види и "прочете" подробности около престъпленията и извършителите им благодарение на изключителните си дедуктивни способности. С шестото си чувство за уликите Хикман се изкачва бързо в йерархията на нюйоркската полиция и става сержант-следовател.

В дните, последвали 11 септември 2001 г., нюйоркските власти решават, че не могат да се доверят на ЦРУ и ФБР за разузнавателни операции относно потенциални терористични атаки. Те решават да изпратят служители от нюйоркската полиция извън граница, където да заработят с международните организации и да изградят собствена разузнавателна мрежа.

Хикман е сред първите избрани и в продължение на две години работи с накои от най-талантливите полицаи, сред които и французинът Луи Даниел, с когото Карл се сприятелява.

След като се завръща в Ню Йорк,, Хикман е прострелян, докато преследва похитител на деца, и дясната ръка, с която си служи, е раздробена. Престъпникът успява да избяга, но Хикман спасява детето. Нервите в ръката му обаче са засегнати до такава степен, че го обричат на хронична болка и неспособност да задържи нищо в дланта си - да не говорим за оръжие.

Възползвайки се от ситуацията, някои от висшестоящите, които винаги са ревнували от вниманието, получавано от Хикман получава, решават да го пенсионират тихомълком и да го лишат от работата, която той толкова много обича.

Унизен, изоставен и изпълнен с гняв, той напуска Ню Йорк и търси анонимност в Европа. Заселва се в Амстердам - заради лесния достъп до обезболяващи наркотици или по много по-сериозни причини, които никой не знае... Започва работа в местия пътуващ цирк като чистач и именно там го открива Луи Даниел, който го кани в новосформирания си екип.

Микаел Дорн (в ролята - Доналд Съдърланд), инспектор в Международния наказателен съд, поляк

Най-малкото от 11 деца, Микаел Лечня Дорн е на път да отпразнува рождения си ден на 1 септември 1939 г., когато в 4,40 сутринта германската "Луфтвафе" напада Полша.

Бруталната въздушна атака унищожава 75% от родния град на Дорн и причинява смъртта на 1200 души, повечето от които цивилни. Този акт на агресия поставя началото на Втората световна война и кара Дорн завинаги да намрази рождения си ден и да отхвърля гневно всякакви опити за празнуването му.

Като полски евреин бащата на Дорн бързо осъзнава, че трябва да спасява семейството си и те са сред първата вълна бежанци, тръгнали към Франция. За съжаление фермерската фамилия се установява в селце, но то се се оказва сред първите, които силите на Райха атакуват след нахлуването си в страната. 

Въпреки че по време на военните действия се укриват, а след това се опитват да останат "неутрални" (бащата на Дорн вярва, че тяхното спасение е в пасивността), семейството е сред първите, с които нацистите решават да дадат урок на останалите.

Пред очите на Микаел всички членове на семейството му над 10-годишна възраст са екзекутирани, а той и 9-годишната му сестра са принудени да слугуват на окупаторите и прекарват следващите 11 месеца, като обслужват лично мъжа, който е избил близките им.

Когато пиян войник пристига една вечер за сестра му, Дорн изважда скрит германски байонет, убива нападателите и двете деца успяват да избягат в провинцията. След като прекарват почти месец като бегълци, Микаел и сестра му са открити от френската съпротива и до края на войната се занимават с подривна дейност.

Дорн се оказва отличен войник, научил отрано и по най-ужасния начин, че бездействието не е начинът за справяне със злото. По-късно той се присъединява към Международния наказателен съд и отдава целия си живот в преследване на военнопрестъпници.

Луи Даниел (в ролята - попзвездата Марк Лавоан), майор в Централна дирекция на съдебната полиция, французин

Луи е харизматичната и галантна звезда на Централната дирекция на съдебната полиция и един от малкото членове на Европол с втори тригодишен мандат. Но той е суперзвезда под прикритие. Скромен и непретенциозен, но изключителен професионалист, под негово ръководство се водят някои от най-известните разследвания в историята на френската криминология.

В кръговете на правоприлагащите органи Луи винаги е бил приеман като "истински вярващ". Той знае, че намеренията му са благородни, и прекрасно различава доброто от злото. Въпреки трудностите и пречките, които системата поставя пред пътя им, истинските вярващи търсят начини системата да се задействана всяка цена, дори ако се налага да заобикалят някои правила.

Истински вярващите са страхотни ченгета, но си имат своите недостатъци. Те са първите, които подават оставка. Започват отрано да се съмняват в способностите, преценките и  постиженията си. Да си полицай е неблагодарна и безкрайна работа. Не е като убийството или кражбата, които си имат начало и край. Докато има хора, ще има и престъпления...

И така, докато един ден Луи застава лице в лице с недостатъците на системата, когато руски гангстери нападат дома му и убиват собствения му син. Макар да не споделя с никого, именно това е причината да потърси Дорн, който е известен в Хага, и да го попита има ли начин да избегне ограниченията на ЕС, които не позволяват да се предприеме нищо по неговия случай.

Дорн му предлага  да използва Международния наказателен съд и така създава съвсем ново оръжие срещу трансграничната престъпност. 

Фотогалерия: Телевизионни детективи

Луи сам подбира членовете на екипа си сред най-изявените полицаи в световен мащаб. Негова е и идеята да повикат американеца Карл Хикман, за да им помогне да хванат новия европейски "изкормвач".

Разрешаването на големи случаи осигурява на екипа все повече възможности и правомощия, а колкото по-успешни са те, толкова по-близо е Луи до заветната си цел - да получи възможност да тръгне след руснаците, убили детето му.

Томи Макконъл (в ролята - Ричард Флъд), следовател от полицейските служби на Северна Ирландия, ирландец

Брутален боксьор, специалист в уличния бой с голи ръце, Томи израства в един от клановете, поддържащи Ирландската републиканска армия (ИРА) в най-суровата и размирна част от Обединеното кралство. Вече е тийнейджър, когато майка им мести семейството в Лондон, за да предпази синовете си от неприятности, но това само кара Томи да намрази британците още повече.

Постоянно влизащ и излизащ от поправителни домове за малолетни, Макконъл не е в състояние да остане встрани от фамилния бизнес, което го прави истински експерт в дребните кражби - и безстрашен уличен боец. Едва на 21 е, когато почти убива представител на друг клан в двубой на честта.

Връщайки се у дома си в Лондон, той разбира, че там го очаква специален отряд към Скотланд Ярд, който е отлично информиран за лудориите му на север. Като резултат Томи получава право на избор - да се предаде и да отиде в затвора или да използва всичките си познания от престъпния свят за благородни цели.

Полицаите не търсят информатор и му обещават, че ще използват единствено ума и опита му. Томи вижда в това възможност да се внедри в "тила на врага" и дори да промени някои от стереотипите, пуснали корени в отношенията между клановете и полицията.

Сред физическите му умения е и изключителната му точност при стрелба. Много добър е и с експлозивите, но... това е друга история.

Себастиан Бергер (в ролята - Том Влашиха), следовател от берлинската полиция, германец

Техническият гений в екипа на Луи Даниел, Себастиан става известен в Германия, след като с техническите си познания успява да разреши случай със седем жертви, заклани в китайски ресторант. Още тогава той ръководи внедряването на нов скенер, изобретен в университета в Цюрих, който пресъздава до съвършенство местопрестъплението.

Апаратурата не само открива тримата извършители, но, което е по-важното, е в състояние е да покаже какво точно е извършил всеки от убийците и това се оказва от изключителна полза за обвинението.

Ева Витория (в ролята - Габриела Песион), сержант от антимафиотите, специалист в операции под прикритие, италианка

Въпреки относителната си младост Ева е истински ветеран в бруталните войни на Коза Ностра в Италия. Изключително красива, тя можеше просто да стане успешен модел, след като е израснала в мафиотско семейство, където не се е лишавала от нищо.

Работейки основно по разследване на контрабанда, пране на пари, трафик на наркотици, нелегална имиграция и антимафиотски операции, Ева е преместена в Европол сравнително отскоро, основно като информатор по няколко различни операции.

Въпреки желанието си да влиза в опасни ситуации невъоръжена, Ева е единственият член на екипа, който идва не от полицията, а от средите на военните - и вероятно затова останалите имат проблем да й се доверят. 

Те обаче не би трябвало да се притесняват. Единственото нещо, което Ева иска, е да бъде велико ченге. Е, не съвсем. Просто би желала да я взимат насериозно в свят, където всеки оценява единствено красивото й лице. 

Арабела Сийгър (в ролята - Лара Роси), сержант, холандка

Арабела не е сред избраните от Луи, а по-скоро е приета в движение. Тя успява да се впише в екипа с яростната си лоялност към своите принципи и честността. След като е предадена от прекия си началник, който помага на Дженовезе да избяга, Арабела напуска полицията на Ротердам.

Отгледана от родители в социален риск, в миналото й се е налагало да се грижи сама за себе си и да се бори със зъби и нокти, за да оцелее. За разлика от себеподобните си, които попадат в предсказуемия кръговрат на дрогата и престъпленията, Арабела знае, че е предопределена за далеч по-смислено съществувание, а освен това е наясно, че трябва да бъде по-добра, по-бърза и по-корава дори от самата себе си.

За целта Арабела къса връзките със семейство и приятели и успява да завърши полицейската академия - институция, която не я приема с отворени обятия, но й дава още една причина да се бори. Дава си сметка, че може би я намират арогантна, но не й пука.

Единственото, от което се ръководи, са собствените й морални принципи. Те са полицията! Те трябва да бъдат по-добри от "нормалните" хора. Те трябва да определят стандарта, да бъдат за пример. През цялото време, без извинения.

Във втория сезон Арабела е новобранецът в екипа на Луи Даниел. Без да е особен експерт в дадена област, талантът й се състои в това да попива всичко като сюнгер, с невероятна бързина. Силно мотивирана, с непоносимост към провалите, тя е точно толкова строга към останалите, колкото и към самата себе си.

Аманда Андрюс (в ролята - Кари Ан Мос), следовател първи ранг от Ню Йорк, американка

Преодоляла хаоса и обидите от ранните си години, Аманда Андрюс прави шеметна кариера в редиците на нюйоркската полиция, за да се превърне в един от най-изтъкнатите световни експерти в преговорите за освобождаване на заложници и по трафика на хора.

Житейският й път изглежда доста безнадежден и трагично стереотипен - родителите й са алкохолици, водят безмилостна война помежду си, като насочват гнева си срещу нея и брат й. Въпреки ужасния живот у дома, Аманда е академично чудо и печели стипендия за Харвардския правен филиал, но в първите студентски години един инцидент променя хода на съдбата й.

Заедно с тримата си съквартиранти Аманда е взета за заложник от избягал затворник, който възнамерява да ги убие, но тя успява да го убеди да се откаже от намеренията си и да се предаде на властите. Събитието, което би оставило сериозни травми у всеки друг, я вдъхновява да търси реализация в областта на правоприлагането.

Аманда зарязва Харвард и взима диплома от колежа по наказателно право в Манхатън. С най-висок успех сред състудентите си, тя започва работа в нюйоркската полиция директно след дипломирането си и бързо се изкачва нагоре в йерархията, докато работи рамо до рамо с Хикман.

Като следовател в отдел "Убийства", Аманда показва изключителна дарба във воденето на разпити и преговорите за освобождаване на заложници. Проблемът е, че всеки път, за ужас на началниците и партньорите си, се поставя в ролята на заложника.

Заедно, Андрюс и Хикман са уникален екип с почти телепатична връзка помежду си. Аманда го въвежда в случая, който за първи път ги сблъсква с Дженовезе и сега трябва да направи всичко по силите си, за да помогне на своя бившия си колега да го арестува - дори с цената на поста си в нюйоркската полиция.

Майлс Ленън (в ролята - Рей Стивънсън), главен инспектор в Скотланд Ярд, англичанин

Майлс Ленън никога не е искал нищо друго, освен да бъде детектив. Като момче от работническата класа, Великия детектив, както сам нарича себе си, "отваря" детективска агенция в родния си квартал в Източен Лондон, където разкрива мистерии за местните хлапета.

Иключително интелигентно дете, в юношеските си години той чете ненаситно и в крайна сметка става експерт по история на убийствата. Превръща в свой бизнес проучването на случаи от цял свят, особено най-прочутите, и до ден-днешен е в състояние да цитира глави от книги и сцени от филми, ако са в състояние да послужат за разрешаването на текущо убийство. 

Неспособен да се заинтригува от нещо по-различно, вместо в традиционен университет Майлс отива да учи в полицейската академия. Той се гмурка в полицейското си образование с невиждан устрем, но в през 80-те, в навечерието на Фолклендския конфликт, се случва нещо, което почти съсипва живота му.

Сред възпитаниците на полицейската академия се набират военнослужещи и той се присъединява към тях. Скоро се озовава начело на малък патрул, с който извършва не една героична постъпка. Оглавяваната от него част води няколко битки, с много жертви и от двете страни, но в крайна сметка успехът е за британската армия.

Сред носителите на медал за заслуги е и младият сержант. Скоро след това обаче един от хората на Ленън обвинява водача си във военни престъпления, изнасилване и масово убийство. Сержант Майлс Ленън е арестуван на бойното поле.

Той е ужасен, но тук на сцената излиза Микаел Дорн, който работи за Международния наказателен съд и предприема разследване, в хода на което успява да докаже, че обвиненията са скалъпени.

Обвинителят на Майлс сам попада под ударите на закона и Ленън има възможност да се върне към смисъла на живота си - да разрешава убийства за Скотланд Ярд, в резултат на което бързо се издига до ранга на главен инспектор.

Освен дълбока благодарност към Дорн, след инцидента Майлс придобива автентичен опит какво е да бъдеш несправедливо обвинен в престъпление - и никога не забравя това във всекидневната си работа.