Онлайн престъпността не е регионална, а трансгранична

Електронното правителство е нещо, за което се говори от много време, но нещата все още са на фаза идеи.

Няма как да се създаде електронно правителство и управление, без да се отчитат аспектите на киберсигурността, коментира представителят на българското интернет общество Димитър Ганчев пред Bulgaria On Air.

По негови думи това е необходимо звено, което трябва да се поддържа и от редовния кабинет.

"Не е толкова важно консултирането на правителството, а е важно да се координират различните институции, които имат отношение. Защото освен националния координатор има и национален център за реакции при инциденти, свързани с информационната сигурност, за който обществеността нищо не знае, защото той фактически нищо не е свършил", обясни Ганчев.

Според него е нужно, когато някой стане обект на киберсигурност, веднага да докладва. Причината - този тип престъпност не е регионална, а трансгранична. В много случаи извършителите и потърпевшите са от различни държави.

Виж още: Експертите напомнят: Сменяйте често паролите

Децата са сред най-потърпевшите от киберсигурността, отбеляза Ганчев. Той посъветва родителите да проверяват интернет страниците, които детето им ползва. Освен това е хубаво на всички таблети и смартфони, търсачката да бъде настроена на безoпасен режим.