Никола Вапцаров за това как можем да спасим едно българско село с традиции и история

Легнало в нежната прегръдка на южния склон на Пирин се намира село Голешово. Пътят до там е труден. Тясната и износена асфалтова покривка се суче между вековните дъбови и букови гори, преминава планински потоци и заобикаля внушителни скални масиви. Но извървиш ли този труден път, всичките усилия ще бъдат възнаградени. В село Голешово има по нещо за всички.

За любителите на природата там се намира природен резерват Али Бутуш, впечатляващ с уникалната си природа. За любителите на архитектурата и изкуствата - къщите на Голешово са своеобразни произведения на изкуството. За любителите на чая - там може да вкусите от уникалния Алибутушки чай, ключът към здравето и дълголетието!

А за любителите на историята и героизма - там преди 111 години са се сражавали храбро Пейо Яворов, Йонко Вапцаров, Радон Тодев, Сандю Китанов, Лазар Колчаков, Митър Ристев и Мицо срещу 200 души турски аскер и башибузук. Резултатът от този сблъсък - Яворов и неговите другари успяват да се измъкнат невредими, а турските войски понасят 11 жертви и множество тежко и леко ранени. Невероятната победа е описана подробно в Яворовите „Хайдушки Копнения”

Днес Голешово е само сянка на това, което някога е било. От будно и кипящо от живот село с население от над 1 500 човека сега там живеят около 45 пенсионера. Мъчно е, когато виждаш едно толкова красиво село, на едно толкова красиво място, постепенно да запада и да се руши. Такава е съдбата на много села от региона и България. В България е трудно да опазим археологическите ни и природни забележителности, камо ли едно Възрожденско село. Именно тук е мястото на Държавата и Общините да се намесят, за да дадат нов живот на тези села.

Голешово се намира на няколко километра от Петрово, известно с мрамора си. За съжаление, този мрамор не представлява голям интерес за облицовки, защото бил прекалено мек. За сметка на това, цялата инфраструктура на завода е още там, заедно с мощното електрическо захранване, което му е било необходимо, за да съществува.

Ето няколко предложения, които имам за развитието на селцето и предотвратяването на пълното му изчезване. 

Стабилен и постоянен ток, красива природа, уникална архитектура - ако към всичко това прибавим и бърз интернет и близостта на Голешово до гръцката граница, може да получим едно райско кътче за програмисти, писатели, архитекти и други хора със свободни професии, търсещи екологично чисти места, където да живеят и творят. А човек едва ли може да намери по-екологично чисто място от Голешово.

Държавата може да разшири дейността си в областта на бизнес инкубаторите и да предлага на стартиращите фирми в IT сектора да се установяват в села като Голешово и да развиват дейността си там. Това ще докара млади хора в тези запустели села и при добра инфраструктура и подходящи условия може част от тях да се влюбят в природата и да останат. Но даже и да не остават - да бъдат заменяни от други на всеки 2 години, така около тези стартиращи бизнеси ще се развият множество обслужващи индустрии, които ще дадат хляб на местните и ще докарат млади хора, които ще остават.

Постепенно село като това в такъв красив край ще започне да привлича и туристи. Защо да не се помисли и за създаване на фестивал на скулптурата и тези огромни мраморни блокове, които са накацали навсякъде около селцето, изоставени от избягалите собственици на завода за мрамор, да бъдат превърнати в произведения на изкуството или най-малко да бъдат използвани за обучение на бъдещи скулптури? От цял свят могат да идват на практически занимания в Голешово.

Това ще даде възможност да се развие културата и наличието на толкова статуи и този фестивал ще докара още повече туристи. Училището на Голешово може да се превърне в идеален градски център със зали за работа и общи помещения, оборудвани като отворено офис пространство. А стотиците изоставени къщи да бъдат използвани, за да приютят и скулпторите и програмистите.

Моделът на стартъп финансирането е доказано ефективен и дава възможности за създаване на огромно количество нови иновативни компании с минимални средства. Пример за това са Eleven и Launch Hub. С минимални средства България се превърна в своебразен център за млади стартиращи фирми и успя да привлече млади иновативни предприемачи от България, Балканския полуостров и даже от Армения! Това е едно много добро постижение и в комбинация с концепцията за "IT" села може да бъде спасението на места като Голешово.

Дължим го на себе си и на историята си - да опитаме да спасим тези места от разруха и забрава!