Изчиства ли се от фалшификации кравето масло? Според най-новия сравнителен тест на 10 марки, осъществен от "Активни потребители", производители продължават да влагат немлечни мазнини, повече вода и дори Е235

Нерегламентирано влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин показа новият сравнителен тест на 10 марки краве масло, осъществен от асоциация "Активни потребители". Пробите са били закупени през август не от големи търговски вериги в София, а от магазин за стоки на едро в Несебър и обект в Бургас. Защо се е наложила тази промяна?

Потребителските тестове на кравето масло започнаха през 2014 г. с 15 марки. Тогава при четири от тях се установи фалшификация чрез добавяне на растителни мазнини, а в един случай имаше повече вода. През 2015-а бяха изследвани 10 марки и отново в четири бяха открити немлечни мазнини.

Виж още: Какво има в българската майонеза

След намесата на Икономическа полиция и агенцията по храните фалшивото масло беше изтеглено от магазините, а няколко фирми - глобени с големи суми от Комисията за защита на конкуренцията, припомнят от "Активни потребители".

Оттогава насам някои производители са развили "иновативни" технологии за фалшификации, които не се откриват с рутинните методи за анализ. Некоректните компании прилагат и нова стратегия за дистрибуция - вместо в масовите търговски вериги, където вече реагират с повишено внимание, те пласират имитиращите продукти чрез търговците на едро. Така фалшификатите се озовават основно в хотели, детски градини и училища, болници, т.е. предлагат се на най-уязвимата част от населението.

Виж още: "Скъпа, подай ми маслото"

Според експертите кравето масло се произвежда много лесно и световният стандарт изисква то да се състои от 82% мазнина и до 16% вода. В състава му не се допускат никакви други съединения, вкл. немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки. Какво обаче показват новите тестове?

Продължава нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и вода

Според родното законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи", като на опаковката им се изписват видът на заместителя и процентното му съдържание. Това са обикновено хидрогенирани растителни мазнини, което повишават риска от сърдечно-съдови болести.

Това изискване обаче не се спазва - в три от 10-те изследвани търговски марки е имало немлечни мазнини: 10-грамови опаковки на "Маркенбугер" ЕООД (производител "Милтекс КК" ЕООД, гр. Варна) и две марки по 125 г ("Чепеларе" и "Хранинвест"), произведени от "Хранинвест" ЕООД, с.Кичево, област Варна.

Виж още: Какво показва сравнителният тест на 12 лютеници

Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При двете търговски марки на "Хранинвест" допълнително се установява и влагане на по-големи количества вода, което увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и на окислителни процеси, водещи до натрупване на токсични и канцерогенни съединения в продукта.

Незаконно се влага и фунгицидът натамицин

Рискът от бързо разваляне при влагане на допълнителна вода се намалява, като в продукта се влагат антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Едно от тези съединения е натамицинът (Е235), който е фунгицид от групата на макролидните полиени и се добива от естествения щам на Streptomyces natalensis или на Streptococus lactis.

Той се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения. С директива от 1995 г. натамицинът е разрешен в ЕС само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци), за да се предотврати развитието на плесени - но добавянето му в кравето масло е забранено.

Три от тестваните 10 марки съдържат натамицин - отново "Чепеларе" и "Хранинвест", произведени от "Хранинвест" ЕООД, както и марката "Роса" на "Белла България". Количествата варират от 8 до 32 мг/кг.

Натамицинът без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин той да се озове в кравето масло, а наличието му е грубо нарушение на българското и европейското законодателство, категорични са от "Активни потребители".

Виж още: 75% от съставките в маслото, което се продава в магазините, са вредни

Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето поради няколко причини:

- Натамицинът инхибира развитието на видими плесени по повърхността на маслото, но не спира растежа на патогенните бактерии! Добавяйки натамицин, производителите безотговорно увеличават сроковете на годност на маслото, но това води до риск от развитие на опасните бактерии, особено когато натамицинът е комбиниран с повишено съдържание на вода.

- Натамицинът е алерген и затова неговото присъствие в храните задължително трябва да се отбелязва! Хората с реакции към този фунгицид няма как да предполагат, че той се влага незаконно в краве масло, произведено в България.

- Натамицинът е поредния химикал, който натоварва без нужда метаболизма на консуматорите. Неговото присъствие в кравето масло не носи никакви предимства, които да обосновават използването му.

Нарушения в етикетирането на продуктите

При две търговски марки няма информация за съдържанието на белтък, а при 5 проби измереното съдържание на белтък е над 10% по-ниско от декларираното.

При две марки краве масло реално измереното количество мазнини е значително по-ниско, отколкото е указано на етикетите, а три марки съдържат значително повече вода, отколкото повелява стандартът (16%). При един от продуктите производителят е признал влагането на допълнителна вода, но в по-малка степен от реално установеното.

Виж още: Как да проверим дали маслото е истинско

При някои показатели, най-вече белтък, производителите са подходили несериозно и едва ли стойностите на етикетите са следствие от лабораторно изпитване, усъмняват се още от "Активни потребители", което според тях илюстрира масовата практика у нас инфомация за хранителната стойност да се сваля от интернет.

Грубите нарушения са установени при пет търговски марки, производство на три български компании, за две от които, "Милтекс" и "Хранинвест", това не е за първи път - техни продукти са засичани с добавени немлечни мазнини и вода при предишните две изследвания на "Активни потребители", обобщават от асоциацията.

Оттам препоръчват да се наложи забрана за използване на немлечни мазнини в млечни продукти, което би означавало спиране производството на "имитиращи" млечни храни, ако държавата не може да контролира производството и предлагането на официализирани фалшификати.

Предлага се и забрана за влагане на частично хидрогенирани мазнини в храните, каквато съществува вече в редица държави. В САЩ тази практика предстои да се прекрати от 2018 г. за цялата хранителна индустрия.

Виж още: Фипронил и в български яйца! Какво да правим?

Влагането на незаконни съставки в храните да се криминализира, настояват още от "Активни потребители" и сравняват добавянето на натамицин в кравето масло с открития в яйцата фипронил.

Източник: "Активни потребители"