Извънредните проверки откриха фипронил в яйца от родни производители, спрени са над 350 хил. броя. Какво препоръчаха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на потребителите?

Надявахме се да ни отмине, но... заразата с фипронил стигна и до българските производители. Съдържание на опасния инсектицид над нормата е открит в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес" АД и "Агроинвестпродукт" ООД.

Върху черупките им има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003,

оповестиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Въпреки че съдържанието на фипронил в тях е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек (0,72 мг/кг) контролните органи съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки, да не ги консумират, а

да ги върнат обратно в обектите, откъдето са ги закупили

Затворени са три птицеферми на двете компании, уточнява БНР. Продукцията им е пакетирана в общ център, където са открити яйцата с фипронил, и все още се установява от коя точно идват замърсените партиди. 

Виж още: Фипронилът стигна и до България

Те били продавани най-вече в две големи вериги в София и околностите, но също и в по-малки обекти, уточнява "Български фермер".

До момента с акт за забрана са спрени общо 152 368 яйца в пакетиращия център, 109 024 в склад за търговия на едро и 99 781 в търговската мрежа. Наложена е възбрана яйца и живи птици да не напускат обектите.

До момента БАБХ е извършила общо 569 проверки, 435 от които в складове и предприятия, преработващи или влагащи яйца в производството си - и 134 във ферми, където се отглеждат кокошки носачки.

Виж още: Скандалът със заразените яйца се разраства

Източник: БАБХ, БНР