Местният парламент гласува за отделяне от кралството, но сенатът в Мадрид задейства член 155 от конституцията, което дава право на централната власт да отнеме автономията на областта

Регионалният парламент на Каталуния гласува да обяви независимост от Испания, докато правителството в Мадрид наложи обещаните санкции на местната власт и пристъпи към поемането на управлението в автономната област.

Вотът на каталунските депутати беше бойкотиран от опозицията и подкрепен със 70 гласа срещу 10 против и двама въздържали се.

Испанският премиер Мариано Рахой призова нацията да запази спокойствие и обеща да възстанови "законността, демокрацията и стабилността" в Каталуния. Той разпусна 135-местния регионален парламент и обяви предсрочни избори в областта. Каталунският премиер Карлес Пучдемон и неговият кабинет са освободени от постовете си.

Това стана възможно, след като днес сенатът в Мадрид гласува за задействане на член 155 от испанската конституция, което дава възможност столицата да поеме контрол върху финансите, полицията и обществените медии в автономната област, информира Би Би Си. Вотът в горната камара на испанския парламент получи подкрепа с 214 гласа "за" и едва 47 "против".

Конституционната криза в страната настъпи след референдума за независимост на 1 октомври, забранен от конституционния съд. В него взеха участие 43% от каталунците, а от тях за независимост гласуваха 90% - но мнозина противници на отделянето от Испания бойкотираха вота с аргумента, че е незаконен.

Виж още: Какъв е залогът в разводът между Каталуния и Кралство Испания

Член 155, който никога не е бил използван досега, позволява да се вземат "необходимите мерки, за да наложат спазване на задълженията", произтичащи от испанската конституция. Според разпоредбата това става след "съгласие от абсолютното мнозинство в Сената".

В края на миналата седмица Пучдемон обяви, че не приема ултиматума на централната власт в Кралство Испания и определи плановете за отнемане на автономията като най-сериозната атака срещу институциите на Каталуния след диктатурата на генерал Франко.

Според него действията на испанското правителство са насочени против волята на каталунския народ, а всички предложения за диалог са били отхвърлени. Пучдемон се обърна и към европейските граждани, на английски, за да предупреди, че основополагащите ценности на ЕС са изложени "на риск в Каталуния".

Още миналата събота испанският премиер се закани, че правомощията на местната власт ще бъдат прехвърлени на централното правителство в Мадрид. Тогава той не заяви директно намерение да разпусне каталунския парламент, но поиска в шестмесечен срок свикването на нови избори в областта. Пучдемон обаче отказа насрочването им.

"Правителството трябваше да приложи член 155 от Конституцията. Това обаче не беше нито по желание, нито по наше намерение. Никога не е било така и смятам, че народът на Испания знае това", посочи тогава Рахой относно безпрецедентното решение и определи действията на каталунското правителство като  "едностранни, незаконни и насочени към конфронтация",.

"Четири са целите ни - да се възстанови законът, да се върнем към нормалното и съвместното съществуване, както и да продължим с процеса на възстановяване на икономиката, а също и да проведем избори. Да се върнем към законността означава именно да се възстанови валидността на испанската конституция, както и каталунският статут на автономия", подчерта премиерът в изявлението си миналата събота.

По-рано стана ясно, че испанската прокуратура е подготвила иск срещу каталунския премиер, ако той обяви независимост на автономната област. Пучдемон може да бъде обвинен в бунт и съгласно законодателството на страната да получи до 30 години затвор за подобно престъпление.

Защо всъщност каталунците се стремят към независимост? Този клип се опитва да обясни кризата в четири минути:

Източник: БНР, Би Би Си