Years & Years заснеха клип към песента си Eyes Shut в България

Years & Years са Оли Александър (клавишни и соловокал), който се изявява и като актьор, басистът Майки Голдсуърти и Емре Тюркмен (синтезатор).

Момчетата от синтпоп триото нашумяха, след като Би Би Си ги провъзгласи за победители в традиционното си допитване Sound of 2015, което определя най-перспективните млади изпълнители за предстоящата година.

Носители на тази титла по-рано са били британски звезди като Адел, Сам Смит, "Кийн", Корин Бейли Рей, Мика, Ели Голдинг, Майкъл Киванука, триото Haim и Джеси Джей, която също е идвала да снима клип у нас.

Този успех идва пет години след сформирането на "Иърс енд иърс" в Лондон, първоначално като петчленна рокгрупа. Увлечението по музиката на Flying Lotus, Дипло и R&B парчетата от 90-те обаче ги накарало да сменят стиловата си насоченост.

Дебютният им албум Communion излезе през юли, а баладата Eyes Shut е шестият сингъл оттам. Клипът към нея е забележителен и поради факта, че е заснет в България, по-точно - в столичния кв. Ботунец. За по-малко от седмица, откакто се появи онлайн в края на септември, видеото е гледано над 1 млн. пъти.

Определенията, които медиите дават за антиутопичното видео, варират от "поразително" до "хаотично". MTV го сравняват с One Last Time на Ариана Гранде и отбелязват присъствието на свирепо наглед, но иначе симпатично куче от вълча порода, което Майки държи на каишка.

70 души са заети с организацията и осъществяването на видеоклипа, от които само режисьорът и операторът не са българи, разказва Би Ти Ви. Целият екип - каскадьори, актьори, техничари - са осигурени тук, а продуцент от българска страна е Виктор Велков.

Той разказва, че за три дни са подготвили целия апокалиптичен декор, а самият снимачен период продължил два дни. "Подготвяхме коли - изгорени, обърнати, - изсипваха се камъни, боклуци, изграждаха се малки постройки и клетки. В клипа не трябваше да има хора по балконите, беше доста трудно, но със сериозен екип, подготовка и организация успяхме да преместим хората отляво на поляната и да не висят по балконите", обяснява той.

Да държат хората далеч от прозорците, за да не надничат, се оказало и най-трудоемко. На жителите в Ботунец обаче осъществяването на такава продукция им било не просто интересно, а и познато, тъй като досега са били посещавани поне няколко пъти от подобни снимачни екипи.

Според Цонка Димитрова, която живее в квартала, това е абсолютно заслужено, тъй като там съжителстват в мир три етноса. Показването на Ботунец като "гледка сякаш от края на света" изобщо не я притеснява...

Най-успешният сингъл на групата досега е King, изкачил се до първото място в класацията на Острова.