Опитвали ли сте го в комбинация със сладолед?

Независимо дали беконът е поднесен с пържени яйца или с препечена филийка, хората го обичат, а някои дори го включват в диетата си за отслабване.

Според икономически изследвания беконът се нарежда на трето място по потребление от видовете месни деликатеси в света. Но знаете ли, че:

- Беконът е свинско месо от корема или гърба на 6-7 месечно прасе. 

- Беконът помага при махмурлук поради съдържанието на аминокиселини, които възстановяват невротрансмитерите, изчерпани при консумацията на алкохол.

- През 1920 г, е създаден парфюм с мирис на пушено свинско месо, съчетан с 11 етерични масла.

- Беконът се използва и за поддържане на устната хигиена. В някои страни по света се предлагат паста за зъби и конец за зъби с вкус на бекон.

Виж още: Презервативи с вкус на бекон

- Само в САЩ, където беконът има статута на национално ястие, ежегодно се колят около 110 млн. прасета, от които се произвеждат около 10 млн. тона бекон.

- В някои държави единственият подобрител на бекона е обработването му с подсолена вода. 

- В други страни, за да се поддържа привлекателният червен цвят на месото, беконът се обработва с натриев нитрит.

Виж още: Кога храненето може да ни разболее от рак

- Най-чистият бекон се прави в Ирландия и Англия

- Познати са около 10 вида бекон, като разликата е в разреза, чрез който са получени. 

- Голяма верига за бързо хранене в САЩ е включила в асортимента си дори мелба с бекон, който изкушава клиентите с комбинацията между сладкия вкус на сладолед с шоколадов и карамелен сос и соления вкус на беконови парченца. Всичко това - гарнирано с цял резен препечен бекон на цена 510 калории. Подобна комбинация обаче приготвят и топготвачи като Хестън Блументал, който е сервирал сладолед с бекон и яйца в ресторанта си The Fat Duck.

Видео: Бейкън с яйца

Не забравяйте - прекаляването с бекона може да ви докара висок холестерол, но ако го консумирате веднъж седмично, ще извлечете само положителното и той със сигурност няма да ви навреди.

Интересни рецепти с бекон ще откриете в Kulinaria.bg. Опитайте зрелия фасул от новата реколта с класическата комбинация боб с бекон на фурна или експериментирайте със:
- Салата от спанак с пресни гъби и чипс от бекон
- Палачинки с авокадо, сметана и бекон
- Паста с бекон и мента

Източник: По материали от Foodpanda