Евгения и Николай Баневи са с повдигнати задочни обвинения за пране на пари и данъчни престъпления

Бизнесменът Николай Банев, основател на приватизационния фонд "АКБ Форес" и неуспял кандидат-президент, и съпругата му Евгения са били задържани в петък сутринта в имението си във френския град Ница с европейска заповед за арест заради повдигнати задочни обвинения за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления. 

Разследването срещу тях е започнато от спецпрокуратурата у нас преди два месеца заради умишленото фалиране на завод "Полимери" в Девня с цел извличане на финансова полза от семейство Баневи.

Обискират се техни офиси и имоти в страната и чужбина, вкл. дома им в софийската вилна зона "Киноцентъра", съобщи БНТ. Българската прокуратура е издала и Европейска заповед за разследване, тъй като имало данни, че именно във френската вила семейството държи голяма част от документите, които доказват умишления фалит на "Полимери".

Виж още: НАП започва проверка на българите с офшорки

По неофициална информация пътуванията на Евгения и Николай Баневи са били наблюдавани от властите и те са избрали арестът им да се извърши във френския град Ница. Френските власти са изпълнили искането на българската прокуратура, а след това е започнала същинската акция в София, за да се обезпечи събирането на доказателства по разследването.

Според източници на БНТ след проследяването на поредица от фиктивни сделки и преводи на пари се събират доказателства за т.нар. "умишлен фалит". Разследващите проверявали и начина, по който девненският завод "Полимери" е приватизиран, а по-късно контролът му е придобит изцяло от Баневи.

"Основният обект на разследване по това престъпление е източването на приватизираното предприятие "Полимери". Резултатът за всички е ясен - от 1800 работници, които са 1800 семейства, в момента се изхранват нула семейства", обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Разследването до момента е установило, че след като през 2011 г. мажоритарен собственик на девненския завод "Полимери" става "Полимери инвест", което пък е собственост на Николай и Евгения Баневи, заводът започва да работи на загуба до пълното му спиране.

Виж още: Всеки трябва да знае! България - родината, която изгубихме

Когато работим, ние не работим срещу определено семейство или конкретни лица, ние работим по конкретно извършено престъпление и по него стигаме до извършителя, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Снимка: БНТ

Как се стигнало до фалита на някогашния химически гигант припомня телевизия "Европа".

Семейство Баневи придобива девненския завод "Полимери" през 1998 г. чрез масовата приватизация. През 2012-а химическият гигант е обявен във фалит заради дълг към Електроенергийния системен оператор и му е назначен синдик.

Година по-рано Баневи прехвърлят част от активите на "Полимери" в друго дружество с уверението, че ще правят нов завод. Това обаче не се случва и стотици работници остават на улицата, без заплати.

"Болно ми е. Винаги съм бил лоялен към предприятието. За награда попучих една заплаха и неизплащане на заплати от порядъка на 5000-6000 лева", спомня си бившият работник в "Полимери" Величко Тонев.

За краха на дружеството тогава Николай Банев обвини синдика, като заяви: "Такова чудо на земята няма. Всичко започна да се продава на тотална безценица и нито една инстанция, нито един разследващ полицай, нито един прокурор, не се самосезира. Тука става въпрос за кражба за стотици милиони евро."

Банев твърдеше, че подавал сигнали до всички възможни инстанции, но никой не му отговорил. Синдикът на дружеството Иван Балабанов на свой ред коментира: "Един човек, който е съсипал фабриката, съборил сградите, нарязал съоръженията, продал каквото може да продаде, след като не е успял да продаде апорта - как, как да ме харесва Банев?!"

Междувременно стана ясно, че на територията на завода от години цъка екобомба, която заплашва хора и природа в региона, известен в годините на социализма като Долината на голямата химия. Системни течове на опасен химикал от корозирал съд на няколко пъти вдигаха властите на крак и станаха причина община Девня да обявява частично бедствено положение.

Коста Базитов, който преди няколко години беше областен управител на Варна, определи поредната авария в предприятието като "резултат на незаинтересованост, безстопанственост, и то години наред".

Банев обаче отговори, че не чувства вина задето някой е срязал жп релсите и не може да извози отпадния химикал от завода. В крайна сметка проблемът беше решен с изпращането на тежките фракции за утилизация в чужбина. Сметката за милиони обаче плати държавата.

Източник: БНТ, телевизия "Европа"