Вероятно всеки би искал да има възможността да е световен шампион независимо в каква сфера. Но да достигнеш ниво, в което се съревноваваш с най-добрите за световнопризната титла, е изключително трудно и изисква много. Е, не и в света на онлайн покера

Световният шампионат по онлайн покер (WCOOP) е ежегодна серия от турнири, която се провежда от 2002 г. насам. В своята същност и структура шампионатът наподобява онлайн версия на Световните серии по покер, които са най-големите и мащабни по рода си турнири, и чийто победител също бива провъзгласен за световен шампион в играта на карти.

Преимуществото в играта онлайн е, че не е необходимо да пътувате чак до Лас Вегас, за да вземете участие, а можете да го направите директно от хола си. Множество са и възможностите за заемане на място на онлайн масите, включително спечелване на билет за безплатен вход. За някои събития пък минималната входна такса е едва $2,20, така че турнирът е напълно достъпен за всеки желаещ. Общият брой събития е над 60, а гарантираната сума награди над $70 милиона!

WCOOP е известен турнир и сред родните ни покер играчи, които записаха в активите си доста значими победи в наскоро приключилия тазгодишен шампионат. Сред тях е един от най-успешните в последно време български играчи Огнян Димов. Той спечели събитие #23 H с вход $2100 и сумата $114 243. На втората седмица от шампионата той отново успя да достигне до финална маса и завърши втори в турнир Big $109 за $8358.

Тази година Огнян записа изключителни участия и в турнири на живо, така че със сигурност 2018 г. ще бъде запомняща се в неговата покер кариера. Той заслужено си спечели най-престижния приз в света на покера - златна гривна от Световните серии по покер в Лас Вегас.

В началото на септември пък записа и най-голямата си парична победа на стойност €725 621, като стана трети на друг престижен турнир в Барселона от серията EPT (European Poker Tour). Макар да зае бронзовото място, Огнян бе доста близо до победа, а тя щеше да го превърне в едва втория играч в световната история на турнира с две спечелени EPT титли след британската журналистка и професионален покер играч Виктория Корен Мичъл.

Първата си победа в Европейския покер тур Огнян достигна през 2015 г. в Довил, Франция.

През втората седмица на онлайн шампионата голям успех записа и Лиляна Пенчева, която също спечели събитие от турнира с печалба $12 541. Макар да зае второ място, с доста голяма сума от турнира се сдоби и Веселин Каракитуков от събитие #27 PLO High Roller, което му донесе $144 738.

Само през първата седмица от изданието имаме записани общо седем участия на финални маси. Сред останалите известни български участници, които постигнаха завидни успехи в WCOOP са Красимир Янков, Вилиян Петлешков и Фахредин Мустафов.

Сред тях е и най-печелившият ни играч Димитър Данчев, чието дело е рекордната за българския покер победа от почти 2 млн. долара, която достигна през 2013 г. на турнир на Карибите. В онлайн шампионата Димитър не записа нов рекорд, но пък достигна до две финални маси.

В главното събитие на Световния шампионат, което е с входна такса $5200, взеха участие над 2000 играчи от цял свят, сред които цели 22-ма българи. То излъчи двама нови покер милионери, а основният победител е играч от Холандия с никнейм wann2play.

Шампионатът е донесъл и т.нар. Platinum Pass пакет на стойност $30 хил. на седем от участниците. Пропускът включва билет за известния турнир PokerStars Players NL Hold’em Championship (PSPC), шест нощувки в хотел "Атлантис Резорт" на Бахамите и $2000 за пътни разходи.

Голям брой български играчи взеха участие и в Световните серии по покер, които се състояха в средата на годината в Лас Вегас. Според статистиките това е най-успешното WSOP издание за българските играчи, които са записали рекорден брой успехи, като, разбира се, най-големият от тях е гореспоменатата златна гривна на Огнян Димов.

Това е четвъртата златна гривна, спечелена от българин в турнира. Титлата световен шампион по покер заедно с паричната награда $8,8 млн. тази година отиде при бившия IT консултант Джон Син от щата Илинойс.

Източник: Poker News