Selfie е английската дума на 2013-а според съставителите на Оксфордския речник

Официалното определение за selfie според Oxford Dictionaries Online е "снимка, която човек си прави сам, по-специално със смартфон или уебкамера, и качена в някоя от социалните мрежи в интернет". 

Според американски издания в епицентъра на автопортретната революция е "Инстаграм", където понастоящем има над 50 млн. снимки, отбелязани като #selfie. Само за една седмица в края на октомври думата selfie е спомената в новите статуси там 368 хиляди пъти, а в "Туитър" - над 150 хиляди пъти. Появи се дори Selfie.im, където коментарите не са позволени, за да не разстройват потребителите.

Двукратният носител на "Оскар" Том Ханкс (вляво) се снима с телефона си на сцената, докато връчва почетния "Оскар" на комика Стив Мартин на церемонията в Холивуд през ноември. Снимка: A.M.P.A.S.

Думата на годината е в употреба от 2003-та насам, но най-ранното й използване в интернет е регистрирано година по-рано в австралийски форум, след което се разпространява в сайтове за споделяне на снимки като Flickr.

Фотогалерия: Джъстин Бийбър в леглото

Selfie всъщност е съкратено от self-portrait - автопортрет, която е и думата, сочена за най-точен неин еквивалент в останалите европейски езици.

Автопортрети се правят от векове, още в изобразителното изкуство, но масовото им навлизане се обяснява с достъпността на смартфоните и лесното споделяне онлайн. 

Николета Лозанова се снима в огледалото - в гримьорната на предаването си "Поверително от N.L."

Това, че е образувана с -ie вместо обичайното -y пък се обяснява със склонността на австралийците към умалителни наименования, например barbie от barbecue (барбекю) и firie от firefighter (пожарникар).

От selfie също възникват нови думи - като helfie (снимка на косата и прическат, от hair) и drelfie (автопортрет в пияно състояние, от drunk), някои от които дори имат по няколко значения. Така например delfie може да идва от dad (татко), dog (куче) или dead (мъртъв), а буквата M в melfie - от Monday (понеделник), moustache (мустак), male (мъж) или mum (мама).

Сред най-популярните разновидности на жанра selfie е т.нар. legsie (от legs), както се наричат снимките, на които някой снима протегнатите си крака.

Хайди Клум по бански в "Туитър"

Фотогалерия: Звезди по бански