Откъс от книгата на Пенчо Ковачев "25 звезди на българското кино"

Журналистът Пенчо Ковачев от години разказва на страниците на в. "24 часа" любопитни истории от архивите на българското кино, а сега представя в нов сборник някои от най-популярните български артисти като Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Невена Коканова, Катя Паскалева, Апостол Карамитев, Коста Цонев, Ваня Цветкова, Чочо Попйорданов.

"25 звезди на българското кино" разкрива и много неща, които досега никой не знае за любимите филми и за хората зад тях, обясняват издателите от "Литус".

Така например майката на Коста Цонев много искал синът й да стане поп, но младежът избрал артистична кариера. След години, вече известен актьор, я пита не се ли радва на успехите му в театъра и киното. "Много ми е приятно, мама, ама ако беше завършил Семинарията, сега щеше да си владика!", отвръща тя.

Друга култова реплика е признанието в любов, направено от Георги Георгиев-Гец: "Цена, знай, че след киното най-много обичам теб и децата!". Съпругата му намира бележка с този текст една сутрин, след като той рано-рано е заминал на снимки.

Виж още: 13 факта от историята на българското кино

Текстовете са илюстрирани с близо 150 снимки, които са запечатали превъплъщенията на екранните ни любимци.

Предлагаме ви откъс от очерка за Апостол Карамитев (1923-1973), предоставен от издателството:

След като "Любимец 13" тръгва по екраните, актьорът в главната роля Апостол Карамитев става любимец номер 1 на зрителите.
Той дебютира още в третия филм на социалистическата кинематография - "Утро над родината", - при това със силно отрицателна роля. Играе младежа Велизаров, който саботира новия строй и иска да взриви язовирна стена. В последния момент, разбира се, е разкрит и победен от положителния герой Иван Бобчев (Любомир Кабакчиев).

После Апостол се снима в почти всички следващи филми: "Под игото" (отец Викентий), "Наша земя" (капитан Велков), "Песен за човека" (Будинов), "Героите на Шипка" (Петко)... Днес почти никой не си спомня романтичните му герои Ферхад в "Легенда за любовта" и Страхил в "Хайдушка клетва", снимани малко преди "Любимец 13". Критиката не ги щади, но образът му в тях трепетно вълнува ученичките.

"Те бяха луди по него. Луди, луууди. И не само ученичките...", сподели ми Гинка Станчева, снимала се в няколко филма с Апостол.

Филмът на Владимир Янчев "Любимец 13" е осмият в кариерата на Апостол Карамитев и първият, който му носи истинска популярност.

Виж още: 20-те най-любими български кинокомедии (видео)

"Обичта на публиката - ще каже по-късно актьорът - е нещо, от което имаш нужда като от хляб. Днес можеш да се нахраниш до пресищане, но утре сутринта пак ще огладнееш..."

"Любимец 13" е първият "спортен филм" в игралното ни кино и улавя тиковете на зараждащата се и по нашите земи "футболомания". Творбата е режисьорски дебют на родения в българо-руско семейство в Москва Владимир Янчев, възпитаник на ВГИК.

"Този дебют е не само личен успех на Янчев, а и светъл лъч в социалистическото ни кино, защото в него навлиза автор с подчертан афинитет към комедията." Така пише в един от първите отзиви на филмовата ни критика, след като "Любимец 13" излиза на екран на 15 декември 1958 г.

"Специалист по всичко" (1962) събира за първи път в двете главни роли двамата бургазлии Апостол Карамитев и Георги Калоянчев. Историята във филма е изградена върху класическата схема на недоразуменията.

Апостол - така се казва и филмовият герой на Карамитев - завършва стоматология и трябва да бъде разпределен в провинцията. Спиро (Калоянчев), работник и спортист щангист, е негов съквартирант. Двамата омайват две студентки (Гинка Станчева и Катя Чукова). Но понеже и двете се казват Нели, се случват куп неразбории.

Финалът, разбира се, е с щастлив край, любовта побеждава и недоразуменията, и бюрокрацията. След години, когато Апостол Карамитев вече не е между живите, Катя Чукова ще заживее на улица, която носи неговото име.

По време на снимките Апостол и Калата се надиграват и надпреварват в импровизациите. Режисьорът Петър Василев, който обикновен правел по два-три дубъла, тук стига и до 10. Защото във всеки дубъл двамата актьори така се вихрят, че внасят нови и нови детайли и щрихи в образите си. Освен съграждани, Карамитев и Калоянчев са и добри приятели и надиграването им не води до ревност и напрежение в колектива.

"Апостол все гледаше какво ще направя аз - разказваше Калата. - Щото е драматичен актьор, лиричен един такъв. Много обичаше да се препъва и да пада. Но беше голям актьор, прекрасно се работеше с него, а и имах какво да науча от партньорството ни..."

В "Рицар без броня" Апостол Карамитев игра ролята вуйчо на малкия Ваньо (Олег Ковачев). Актьорът няма проблеми с образа си, той не е сложен, но има сериозни ядове с мотопеда, с който трябва да разхожда племенника си из София. Карамитев не може да кара добре нито кола, нито мотопед и това едва не свършва фатално за малкия Олег Ковачев.

Снимат на моста край Захарна фабрика. Двамата минават с мотопеда пред камерата, разположена след "гърбицата" на моста в посока към "Люлин". После се връщат в другия край на моста и правят завой за втори дубъл. Тогава обаче Карамитев засича или отнема предимството на някакъв моторист. Той ги задминава ядосан и им препречва пътя, преди да стигнат до камерата.

"Изглежда Апостол се стресна, не можа да спре и се нацелихме в спрелия мотор. Аз прелетях над двамата и се пльоснах като жабче на паважа", спомня си Олег Ковачев.

Най-силната си драматична роля Апостол Карамитев прави във филма на Методи Андонов "Бялата стая". Героят му Александров е научен работник, който се разболява от рак. И докато лежи в бялата болнична стая, прави безпощадна равносметка на живота си.

Достойно ли се е държал в института, или е отстъпвал пред догматиците? Наистина ли е направил всичко за любимата си жена? В крайна сметка изглежда, че минусите натежават.

За това свое изпълнение Апостол Карамитев получава наградата за най-добра мъжка роля на кинофестивала "Златна роза" във Варна през 1968 г. 

През 1972 г. Невена Коканова го убеждава да приеме ролята на цар Йоан Асен в суперпродукцията на Вили Цанков "Сватбите на Йоан Асен". Актьорът вече е болен от рак, но никой в екипа, освен режисьора, не знае.

Снимат филма с тежки костюми при невероятна жега от 40 и повече градуса, но Апостол не се оплаква. В паузите между два дубъла ляга на земята, измъчван от неистови болки в гърба.

"А аз му виках: не се превземай бе, Апостоле, сецнал си се или имаш прищипване", разказа ми Коста Цонев, който изигра ролята на царския брат Александър.

На 9 октомври 1973 г. Апостол Карамитев умира. От рак, като героя му Александров. За да запази кадрите от последната му роля, Вили Цанков доснима филма, като Коста Цонев поема и ролята на Йоан Асен. На 3 юни 2000 г. в София почина Невена Коканова. От рак, както героинята ѝ Невена в "Спомен за близначката" (1976).

През 2006 г. синът на Апостол Карамитев - Момчил, показа в София документалния си филм "Ваш даскал Апостол". Тогава дълго говорихме с Момчил. Ето какво сподели синът за своя знаменит баща:

"Снимането на филма ми даде възможност да опозная повече баща си, както и себе си. Научих интересни факти за неговото детство, които никога и от никого не бях чувал. От г-жа Агнес Владова разбрах, че като по-млад баща ми е имал намерение да учи журналистика. 

Видях и прочетох много интересни писма и документи, които никога преди това не бях виждал! Много снимки... Някои от студентите му в НАТФИЗ твърдят, че баща ми бил щастлив само с тях, без да познават личния му живот. Той беше много дискретен човек и не е показвал радости и преживявания на всеослушание.

Но аз съм бил с него в личния му живот и в НАТФИЗ и знам, че той имаше щастие и извън учебния театър. Татко беше истински щастлив, когато проверяваше какво сме научили в училище със сестра ми или в отношенията си с приятели, познати и непознати.

Виж още: Момчил Карамитев: В сериала "Кости" се правех на мъртъв пред главната героиня

Седели сме часове наред да имитираме хора и животни, както и ни е слушал да му разправяме за нашите приключения в училище и извън училище, как възприемаме хора и събития. Той непрекъснато питаше за нашето мнение и така ни поставяше в позиция да се чувстваме равноправни участници в живота като него. Това никой не може да го разбере, докато не го почувства."

Българската национална филмотека показва през януари в столичното кино "Одеон" три филма с Апостол Карамитев. Освен "Специалист по всичко" на 19 януари и "Любимец 13", в програмата за 18 и 20 януари е и криминалният от 1960 г. "Нощта срещу 13-и" (горе вляво), в който той играе двама братя близнаци - Тодор и Петър Примови.


 

Източник: ИК Litus