Това ли е спасението от епидемията здравословни проблеми заради седящата работа, обзела работещите зад компютъра?

Седящата работа е сред бичовете за съвременния човек, който подобно на някогашните роби на древноримските галери се труди пред екрана на компютъра, без да е в състояние да помръдне от мястото си, освен за задължителните "физиологични почивки".

Лаптопите донякъде ни освободиха от необходимостта да седим на бюро, но има още много какво да се желае за ергономичността на компютъризираното работно място. Преди време се появи вариант да се работи в изправено положение, но най-новото предложение е да го правим... лежешком.

Да, работата в легнало положение вече няма да е характерна единствено за секс труженичките. Достатъчно е повече фирми да приемат идеята на начинаещата компания "Алтуърк", базирана в щата Калифорния. Първото им изделие е работна станция, която позволява на служителя да заема всякакви пози по време на труд.

The Station, която е разработена за потребители, прекарващи голяма част от времето си пред компютъра, струва 5900 долара, но първите бройки се продават за 3900, обяснява Mashable. Сред заинтересованата клиентела се очаква да бъдат програмисти, дизайнери, писатели и всеки, за когото компютърът е основно оръдие на труда.

Продуктът може да се ползва в четири режима: стоящ, работа в екип, редовен и фокусиран. Именно последният позволява седалката да заеме хоризонтално положение, към което се нагаждат работната площ и монитора. За да не изпопадат периферните устройства по земята, плотът е оборудван с магнити.

Източник: Mashable