Това му дава право на държавна субсидия, може да се практикува и в училище

Великобритания стана първата държава в света, която призна паркура за спорт - което му дава право на държавна субсидия и финансиране чрез националната лотария.

Това означава, че скоро може да бъде практикуван официално и в училищата. Министърката на спорта Трейси Краум приветства новината и коментира: "Искам хората да намерят своя спорт и физическата дейност, която им допада - а паркур определено е забавен, креативен и новаторски вариант, насърчава движението, и то на открито."

Паркурът, сроден с "фрийръна" (букв. "свободно бягане), представлява преодоляване на терен с препятствия, обикновено в градска среда, чрез тичане, скачане и катерене - само със силата на тялото, припомня "Гардиън".

Видео: Не пробвайте това вкъщи!

Вестникът отбелязва, че паркурът води началото си от края на 80-те и предизвиква противоречиви реакции, защото излага практикуващите го, т.нар. "трасьори", на риск. Възниква във Франция под името l'art du deplacement, а един от основоположниците му Себастиен Фукан днес ръководи британската организация Parkour UK, която е официално признатият управляващ орган на този спорт.

Той е участвал в клипа на Мадона Jump (2005), заснет в Токио, и документалния филм Jump London (2003), но е най-популярен с ролята си във филма "Казино Роял" (2006), където героят му Молака е преследван от Джеймс Бонд във встъпителната сцена.

Фукан определя решението като "революционен момент за дисциплина, която започна като детска игра и продължава съществуването си като детска игра за всяка възраст".

Красотата на паркура/фрийръна е че всеки, без значение на каква възраст е, може да го практикува почти навсякъде, коментира той. Организацията му строи специални площадки за паркур и вече е постигнала определени стандарти на безопасност.

Паркур развива всички физически способности на човешкото тяло, като същевременно изисква постоянна концентрация и мислене в три измерения: преценяване на разстояния, преценяване на възможности и преценяване на риск, обясняват сведущите.

Сред филмите, в които са използвани елементи от паркур, са "Ямакаши", "Престъпно предградие" и френския му оригинал "Предградие 13", както и Assassin's Creed, създаден по едноименната видеоигра.

Документалният "Паркур - начин на живот" (2007) пък е дебют на режисьора Андрей Хадживасилев.

Пред Би Би Си 23-годишният лондончанинът Асид, който практикува този спорт от четири години, изказва следното мнение: "Ако приемем, че всички градски жители са овце, които биват насочвани като стадо и поставяни в ограничени пространства като вагоните в метрото или тротоарите, паркурът е бягство - и ти позволява да живееш извън ограниченията."