У нас се обучават и студенти от Индия, Русия, Кипър, Молдова, Република Македония, сочат данни, цитирани от в. "Монитор"

В България се обучават 60 американски студенти, като само 11 от тях са в Американския университет в Благоевград (АУБГ). Останалите са записани в Софийския университет (СУ), Пловдивския и Тракийския, Нов български университет, Музикалната академия, както и в четирите ни медицински вуза.

Някои от тях изучават културни връзки и геополитика на ЕС, графичен дизайн, психология (на английски), звукорежисура, звуков и медиен дизайн и др.

В БГ вузовете се обучават още студенти от Русия и Молдова, съответно 343 и 262. Курсистите от Кипър пък са 260. Те също се обучават в широк спектър от специалности, сред които са ерготерапия, социални дейности, авиационна техника и технологии, география, клинична психология и др.

Виж още: Над 6500 студенти всяка година заминават да учат в чужбина

Студентите от Македония в българските висши училища пък са 697, докато студентите от Китай - 78. Последните избират най вече СУ "Св. Климент Охридски" за специалности като право, международни отношения, икономика, руска или английска филология. Част от тях обаче се записват и в Музикалната академия и Художествената академия със специалности като живопис, мода, класическо пеене, поп и джаз пиано, музикознание и музикално изкуство.

В българските висши училища не липсват и студенти от Индия. Те са общо 216 и следват основно медицина, като само в МУ - Плевен, учат 154-ма от тях. Други пък са записали "Икономика" във Висшето училище по застраховане и финанси в София (ВУЗФ) и "Информатика и компютърни науки" в ТУ - София.

Източник: в. Монитор