Студентите ни във Великобритания теглят кредити за средно по около 12 млн. британски паунда годишно, с които да финансират образованието си

Всяка година страната ни изпраща към Великобритания, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Франция, Италия и Испания по над 6500 студенти. 

Според изчисленията на консултантите само за Великобритания годишно с цел образование отпътуват по над 2000 младежи, пише в. "Монитор". 

През последните пет години само те са изтеглили заеми по около 12 млн. британски паунда годишно, за да финансират следването си, показват изчисленията на координатора по проект "Световно образование" Светлан Данев. 

По негови думи сумите са се увеличили от 2012 г. насам, тъй като тогава годишните такси за следване на Острова са се повишили драстично - от 3600 пауда до около 9000 паунда. 

Близо 90% от записалите се българи на Острова, ползват студентско кредитиране, а страната ни е на челно място в Европа по дял курсисти, които се възползват от заемите, които се отпускат от целеви държавен фонд във Великобритания. 

В момента на Острова таксите са между 8300 и 10 000 британски лири. Кредитът се изплаща, след като студентите завършат висшето си образование, започнат работа в България и получават над 1000 лв. месечна заплата.

От проект "Световно образование" очакват засилена конкуренция за прием във Великобритания през тази година, заради гарантираното финансиране след Brexit, което ще накара всички, които са отлагали или са имали колебания да подадат също документи.

Източник: в. "Монитор"