Бъдещият вербовчик на "Ислямска държава" и организатор на атентата при летище "Ататюрк", заловен у нас преди пет години, е бил пуснат от съда, вместо да бъде предаден на руските власти - и това се повтаря в Грузия и Украйна

Чеченецът Ахмед Чатаев, посочен в турски медии като организатор на кървавия атентат, който отне живота на 44 души на летище "Ататюрк" в Истанбул, е бил арестуван на ГКПП "Капитан Андреево" при опит да влезе в Турция през май 2011 г. - и пуснат два месеца по-късно от Пловдивския апелативен съд.

Преди точно пет години Хасковският съд постановява мъжът, по прякор Едноръкия, да бъде предаден на руските власти. В родината му го издирват чрез Интерпол от август 2008 г. по обвинение за финансиране на терористични формирования в южната ни съседка.

Три седмици по-късно Пловдивският апелативен съд отменя решението на долната инстанция, защото в Австрия на Чатаев е даден статут на политемигрант, а задържането му у нас било в разрез с Конвенцията за бежанците и европейските норми.

Българският му защитник дори сезирал Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който през 2010 г. вече е осуетил екстрадирането му от Украйна. По данни на руското МВР тогава в мобилния му телефон са открити снимки на убити хора и инструкции за диверсионна дейност.

Самият той заяви, че няма отношение към престъпленията, в които руснаците го обвиняват, а по времето, когато те са извършени, той е бил в Азербайджан. Обаятелен, интелигентен, химик, много религиозен - така го описва българският му адвокат днес в интервю пред Би Ти Ви.

Виж още: Защо "Ислямска държава" удря Европа и как джихадистите избират целите си

Тогава обаче Ахмед Чатаев поставя в патова ситуация българското правосъдие, констатира пловдивският в. "Марица" в репортажа си от делото в апелативното съдилище. Изданието припомня, че от 2003 г. той има статут на политически бежанец в Австрия, откъдето изпратили три вербални ноти до нашето Външно министерство по повод задържането му.

Чеченската общност, където има голямо влияние заради заемания висок пост в едно от правителствата на Ичкерия, също се вдигна в негова защита. На 6 юли 2011 г. десетки чеченци се събраха пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки "Свобода за политическия бежанец Ахмед Чатаев!" и "България да не става съучастник в престъпление!".

В защита на чеченеца се обявиха и водещи правозащитни организации, вкл. "Амнести интернешънъл".

"Чатаев е инвалид 2-ра група. В руски концлагер са му отрязали ръката и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници", се казва в обръщение на правозащитници от цял свят до Пловдивския апелативния съд, цитирано в "Марица". То е подписано от шестима души: президента на фонда "Анна Политковска" Виктория Пупко, Надежда Банчик от "Международна амнистия" (САЩ), писателя Давид Кудиков, член на ПЕН клуба във Великобритания, директора на Чеченския правозащитен център в Швеция Майрбек Тарамов, правозащитничката от Финландия Елена Маглеванна и естонския й колега Майю Пладо.

През 2000 г. той е ранен в ръката и стомаха в сражение между руската армия и сепаратисти от Урус-Мартан.

"След раняването, вместо да бъде отведен в болница, той попада в ръцете на специалните служби. Доколкото е известно, те са го измъчвали, даже и с ток, без да обръщат внимание на тежките му рани. По-късно му ампутират ръката", пише в комюнике на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Чатаев успял да избяга във Виена през Азербайджан. В австрийската столица живеели двете му съпруги и четирите им деца. С какво точно се е занимавал там не беше известно. 

Виж още: Седем факта за Ислямска държава

През 2012 г. Грузия съобщава, че чеченецът е бил ранен при спецоперация в отдалечен район край границата с Дагестан срещу неизвестна групировка на предполагаеми руски сепаратисти от Северен Кавказ. По-късно заради раните се наложило да ампутират и крака му. Той самият е задържан за незаконно притежаване на оръжие, но отрича обвиненията и твърди, че бил изпратен да преговаря по молба на самите грузински власти. По-късно същата година е освободен от грузинския съд и окончателно оправдан през януари 2013.

Към днешна дата се смята, че той е сред лидерите на Ислямска държава, за която вербува и обучава рускоезични бойци. Според твърдения на руския президент Владимир Путин от миналата есен в екстремистката групировка служат между 5000 и 7000 негови сънародници. По други данни от декември 2015 те са двойно по-малко - 2400 от Руската федерация и 500 от Узбекистан и Киргизстан.

Двама от тримата атентатори, които откриха стрелба и се самовзривиха на летище "Ататюрк" на 28 юни, бяха идентифицирани като руските граждани Раким Булгаров и Вадим Османов. Броят на жертвите им достигна 44 души.

Източник: в. "Марица"; "Дейли сабах"