Потвърждават се констатациите след аутопсията, че тримата камикадзета, които се самовзривиха на аерогарата в Истанбул, са чужденци. Организаторът според местни медии е чеченски лидер от Ислямска държава, минал и през България

Камикадзетата от истанбулското летище "Ататюрк" са руснак, узбек и киргиз, съобщават световните агенции, като се позовават на източници от разследването. Предположения, че атентаторите са чужденци, се появиха още след аутопсията на останките им вчера.

Стрелбата и трите самоубийствени експлозии на третото по големина летище в Европа взеха във вторник вечерта 44 жертви, 19 от които чужденци, а ранените са близо 240, като 94 остават в болница.

Тримата нападатели открили огън, за да всеят паника при пропускателния пункт, благодарение на което двама от тях успели да проникнат в терминала. Третият се самовзривил пред входа, обяснява "Ройтерс".

Пред парламента в Анкара вътрешният министър Ефкан Ала съобщи, че самоличността на единия от тях вече е известна. Ислямска държава не е поела официално отговорност, но е почти категорично, че именно групировката стои зад кървавия атентат.

Според проправителствения вестник "Йени Шафак" руският атентатор е от автономната република Дагестан, която се намира в съседство с Чечения, където Руската федерация воюва със сепаратисти и въоръжени религиозни групировки още от началото на 90-те.

Друго местни издание, "Хюриет", идентифицира мъжа като Осман Вадинов и уточнява, че е пристигнал на самоубийствената си мисия от Рака - сърцето на контролираната от Ислямска държава сирийска територия.

13 души, четирима от които чужденци, са задържани от турската полиция във връзка с атаките, като според Си Ен Ен Тюрк обвиненията към тях са за логистична подкрепа. Обиски са били извършени на 16 места в града, а още девет души са арестувани в крайбрежния Измир.

"Йени Шафак" сочи като предполагаем организатор чеченеца Ахмед Чатаев, който фигурира в списъците със санкции на ООН като лидер от Ислямска държава, натоварен с обучението на рускоговорящи, и се издирва от руските власти.

През 2011 г. той е бил задържан у нас на път за Турция, но Пловдивският апелативен съд е отказал екстрадиция и го е освободил на основание статута му на политически бежанец в Австрия.

Разкритията за участие на руски гражданин в терористичния акт съвпаднаха с разведряването на отношенията между Москва и Анкара, откъдето в началото на седмицата се извиниха за сваления през ноември руски изтребител.

В отговор руският премиер Дмитрий Медведев обяви днес, че икономическите санкции срещу Турция постепенно ще бъдат премахнати, съгласно инструкциите на президента Путин.

Междувременно днес от Външно министерство напомниха на сънародниците ни, пътуващи за Турция, че опасността от извършване на терористични актове продължава да бъде висока.

Места с висок риск за осъществяване на терористични нападения са именно обекти, често посещавани от наши туристи: туристически обекти, площади, пристанища, гари, летища, търговски центрове, стадиони и спортни зали и други обществени места, се казва в официалното съобщение на МВнР.

От дипломатическото ведомство препоръчват българските граждани, които желаят да посетят Истанбул, да проявяват повишено внимание и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност при възникване на кризисни ситуации.

Източник: Ройтерс, МВнР, "Дейли сабах"