6,8 млрд. долара е цената на амбициозния проект

Преди четири години опустошителното цунами, предизвикано от мощно земетресение, се стовари над голяма част от североизточното крайбрежие на Страната на изгряващото слънце, припомня megavselena.com.

В опит да защитят крайбрежните райони от подобни стихийни бедствия властите се съсредоточават в строителството на 400-километрова верига вълноломи.

Стойността на проекта е около 820 млрд. йени (6,8 млрд. долара)

Скептиците твърдят, че масивни бетонни бариери ще нанесат вреда на морската екология, ще унищожат видове и ще попречат на риболова, от който се изхранват много жители на региона.

Но привържениците на идеята смятат, че строителството на такъв вид защита е необходимо – или поне за известно време, докато жителите на региона не успеят да се преселят в по-високо разположени участъци. При това строителството на вълноломите ще осигурява работни места.

Видът на огромен 12,5-метров вълнолом ще разваля пейзажа, тъй като ще прилича на огромна затворническа стена, оплаква се Казутоши Масаши, 46-годишен жител на северния пристанищен и риболовен град Осабе.

Но парадоксът на такива проекти, според експертите, е доста по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед. Той се заключава в това, че вълноломите могат да намалят някои щети, но не и да ги изключат напълно. Освен това населението грешно ще се чувства защитено. 

Така много от 18 500 души, загинали или изчезнали безследно по време на бедствието през 2011 г., 

просто не са се вслушали в предупрежденията.

Цунаеки Йогучи е бил кмет на град Иванума, разположен южно от Сендай, когато цунамито, предизвикано от мощното земетресение, потопило половината от неговия площад. Още тогава по брега на Ивануми имало 7,2-метрови вълноломи за предотвратяване на ерозията на брега.

Да, потокът вода бил забавен, но вълната така или иначе връхлетяла 5 крайбрежни километра и отнесла повечето къщи от гъстонаселените райони около плажа.

Градските власти ремонтирали счупените дамби, но не планират да ги правят по-високи. В замяна на това по бреговете жителите садят смесени гори на високи насипи пръст и чакъл, формирайки "зелена стена".

"Не се нуждаем от високи бетонни съоръжения – подчертава Игучи. - това, което наистина трябва да направим, е да разработим действаща и оперативна система за евакуация, а също да пренесем голяма част от домовете и офисите върху възвишенията."

В град Камаиши повече от хиляда души са загинали по време на цунамито,

но много ученици успели да се укрият в безопасни зони

тъй като били обучени от професора по гражданско строителство Тошитака Катада.

"Технологиите могат да помогнат при стихийни бедствия - коментира Маргарета Валстрьом, ръководител на управлението на ООН по намаляване на рискове при стихийни бедствия. - Но от опит сме видели, че технологиите могат да направят хората по-уязвими, защото те престават да се доверяват на своите инстинкти."

"Япония не е единствената рискова страна - добавя Маартент ван Аалст, директор на климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец, чиято родна страна Нидерландия през цялата си история се бори с морските стихии. - Но ако хората измамно се смятат в безопасност, 

те просто няма да знаят как да се държат в случай на катастрофа."

Повечето експерти смятат, че доста по-полезен проект е "Великата горска стена" (Great Forest Wall). Дърветата, засадени в крайбрежни райони, не гарантират пълно предотвратяване на потоп. Но те могат да забавят и отслабят вълната цунами, а когато водата започне да отстъпва, няма да позволят на сгради и боклуци да отплуват в открито море.

Такива проекти също позволяват на дъждовната вода да се стича обратно в морето, което е важно за морската екология.

Източник: megavselena.com