В България продължава потъпкването на правата на най-уязвимите групи, пише в доклада на Българския хелзинкски комитет за 2014 г.

Децата в институциите и лишените от свобода са жертва на най-тежките и масови нарушения, пише в доклада на Българския хелзинкски комитет (БХК), цитиран БНР.

Според доклада, правата на децата в затворените институции бяха многократно нарушавани през 2014 г. 

Случаите на насилие, упражнено от служители

често остава нерегистрирано поради липсата на ефективен механизъм за подаване на жалби. Броят на лишените от свобода в затворите нараства, противно на твърденията на властите. 

Няма значим напредък в реформите на съдебната система в България и произтичащите от нея независимост на съдебната власт и справедлив процес, пише още в годишния доклад на БХК. 

Според документа, 

годината постави пред сериозно изпитание защитата на малцинствените групи от расово обослувено насилие и дискриминация

През 2014 г. Държавната агенция за бежанците успя да реализира за сравнително кратък период от време значително подобрение на условията на прием в своите центрове. Въпреки това, до края на миналата година България не разработи план за краткосрочни и дългосрочни мерки при евентуално ново значително повишаване броя на търсещите закрила в национален мащаб, пише в документа на Хелзинкския комитет.

Деинституционализацията бе планирана да приключи до октомври 2014 г., но към края на годината все още има 2 218 деца в детските домове и въпреки че броят им намалява, приемът не е спрял.

Виж още: Кърменето на обществени места не е ексхибиционизъм

Източник: БНР