Детският фестивал за наука, изкуство и високи технологии дебютира в деня на българската просвета и култура, очаквайте го отново наесен

Фестивалът iCreate, който се състоя за първи път на 24 май, премина при неимоверен интерес от страна както на децата, така и на техните родители. Той се осъществява в партньорство с Българската академия на науките (БАН) и посолството на САЩ, а домакини бяха фонд Eleven, Vivacom Art Hall и Kidamom.

Събитието беше официално открито от акад. Дамян Дамянов и председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Те споделиха както своята вяра в това колко е важно да бъде насочван талантът на децата от най-ранната им възраст, така и желанието си да помагат на следващите издания. 

Фотогалерия: Първото издание на iCreate

Децата управляваха дронове, заснемайки проявата от птичи поглед, а в залата на специален екран можеха да видят кадри от полета. 

Проф. Гаро Мардиросян изнесе презентация на тема "Космос" в препълнена зала с деца и родители  а дълго след това отговаря на въпросите на малките участници и раздава автографи. 

Как се прави плодова батерия беше показано в ателието на доц. Антония Стоянова, което силно впечатли всички посетители, опитващи сами да експериментират.

Младите композитори на Sound Ninja демонстрираха как компютърът замества цял оркестър.

Учениците от IV и V клас на Aнгло-американското училище представиха "Училище в облаците" и "Изкуство за мир". Те споделиха, че действително изкуството може да спаси мира, рисувайки върху огромни стени своя облак, който се превърна накрая в удивителен завършен пейзаж, сякаш рисуван от един художник. 

Тези и много други интересни теми вълнуваха любознателните малки, големи и още по-големи посетители.

iCreate e насочен към детската аудитория и е замислен като начало на платформа за припознаване на таланти и насочване интересите на децата от най-ранната им възраст. 

Модератори на фестивала бяха учени от БАН, преподаватели от водещи училища като Англо-американското училище в София, артисти и предприемачи от фондове за стартиращи идеи в бизнеса.

Важен акцент в програмата е възможността за среща и обмяна на добри идеи между училищата. Платформата е отворена и достъпна за всички социални групи, а в партньорство с учебните заведения ще бъде стимулиран процес на обмен и комуникация между българските и чуждоезичните училища, които да споделят успешните си модели на преподаване.

По идея и покана на "Ксениум медия", Арт академия за деца "Монев" и фондация "Съвременно изкуство", проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ и Първа детска консултативна клиника. Организаторите подготвят следващото издание за есента. 

"Децата се нуждаят от модели, с които да се идентифицират и които да следват като част от процеса на изграждането на една личност. За тази цел трябва да бъде отключен техният интерес чрез общуване с реалния свят", твърди Богомил Илиев, съосновател на "Ксениум медия" и съорганизатор на форума. 

Ще опитаме да създадем достъпна за всички социални групи платформа, посредством която те да бъдат приобщени и насочвани за своите умения, интереси и таланти, допълва Десислава Монева.

Източник: Kidamom