До 10 юли се предвижда БНБ да има нов управител

Процедурата по смяна на шефа на БНБ вече е в ход, като предложението на управляващите за заместник на Иван Искров е Димитър Радев. Кандидатурата му беше обявена вчера от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Нов управител на БНБ най-вероятно ще бъде избран в периода от 1 до 10 юли. Прогнозната дата обяви пред журналисти в НС председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стояновa.

Тя организира неформални срещи с всички парламентарни групи, на които да представи кандидата. Стоянова определи тези срещи като "опознавателни", като първата беше още вчера с представители на коалиционния партньор - Реформаторският блок.

Неформални срещи

"Чисто информационна, опознавателна среща на първия номиниран за управител на БНБ. Господин Радев ще се срещне с всички парламентарни групи, търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на управител, защото това би дало знак, ако политиците подкрепим единно този път избора на управител, че подкрепяме промяна в БНБ, подкрепяме стабилизирането на Централната банка и това за мен е по-важно. Ако се постигне съгласие за този номиниран кандидат, може в едномесечен срок да бъде избран новият управител", обясни Стоянова.

Макар че са част от управляващата коалиция, от Реформаторския блок не са категорични, че ще подкрепят Радев. От там коментираха, че още е рано да са взели решение.

Виж още: Променят закон, за да се отърват от Иван Искров

Срещите продължават и днес, като Радев ще бъде представен днес и на представители на опозицията. От БСП идват положителни нагласи за кандидатурата му, като според тях това, че Радев не е бил в България през последните години, е добър знак. Все пак те не не изключват възможността да предложат свой кандидат за поста.

В почивките от пленарните заседания в 11.30 часа Димитър Радев ще се срещне последователно с ДПС и БСП. С ПП "Атака" за момента срещи не се предвиждат.

Процедура

Първо кандидатурата на Димитър Радев се гласува в парламентарните групи, включително и от опозицията. Ако се получи удовлетворителен резултат по правилата, номинацията се разглежда в Комисията по бюджет и финанси. Комисията внася номинацията в деловодството на парламента по точно установен регламент.

След това тя влиза за гласуване в пленарна зала. Кандидатурите за нов управител на БНБ се избират от парламента с обикновено мнозинство - повече от половината от гласувалите.

Биография

Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов, който е настоящ подуправител в БНБ, а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. В момента Радев е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в МВФ.

В края на март финансовият министър Владислав Горанова призна, че кабинетът преговаря с двама български финансисти да поемат управлението на БНБ. И двамата работят за Международния валутен фонд (МВФ) - Димитър Радев и Николай Георгиев.

Източник: "Дарик", Нова телевизия