Ако предложението бъде прието таксите за боклук ще скочат двойно

Нов начин за изчисляване на такса смет подготвят от Министерството на финансите. Според промените такса смет вече ще се изчислява според площта на имотите.

В момента тя се изчислява спрямо данъчната оценка на имотите. Ако промените влязат в сила, това ще означава. сериозно увеличение на тежестта за гражданите за сметка на тази за бизнеса, пише "Монитор".

Двойни и тройни такси смет

Според министр Горанов все пак правилната пропорция и начин на определяне на такса смет още не са изчистени докрай вътре в работната група. Работата по методиката била затруднена заради липсата на конструктивен диалог.

По негови думи изчисляването на таксата според изхвърлените количества отпадъци е справедливо, но е трудно да се намери метод, който да удовлетвори и общините, и бизнеса и в същото време да може да се прилага във всички населени места.

В случай, че такса смет се обвърже с квадратурата на имота, жителите на Столицата ще плащат двойно повече, особено тези в крайните квартали. Промените биха засегнали най-вече пенсионерите и самотните хора, както и семействата в панелните блокове в покрайнините.

Колко бихме плащали

В София има около 400 хил. жилищни сгради и още 120 хил. сгради за обществено обслужване. Това означава, че застроената площ е около 40 млн. квадратни метра, пресметнаха експерти от общината. В момента план-сметката за поддържането на чистотата в столицата е около 150 млн. лв. Така според груби сметки, за всеки квадрат ще ни начисляват по 3,75 лв.

В този случай семейство, живеещо в панелен блок от 80 кв.м в "Люлин", ще трябва да плати около 300 лв. такса смет за годината при сегашна - 96,27 лв. Тоест повишението е с 203,73 лв. Двойно по-повече ще плащат и бабите, в старите кооперации в центъра. Увеличението за нов апартамент в "Лозенец" от около 80 квадратни метра би било 96,32 лв.

Няма как да не доведе до финансови сътресения

"Изчислението на таксата по един и същи начин за граждани и фирми няма как да не доведе до увеличение на таксата за гражданите", обясни столичният зам.-кмет по финанси Дончо Барбалов и допълни, че това ще доведе до сериозни финансови сътресения.

"Трябва да продължим да работим методологията за изчислението таксата за битови отпадъци. Вече сме изпратили и становище до Министерството на финансите”, обясни Барбалов. Той е категоричен, че на общините трябва да им се даде експериментален срок, през които да се тестват новите правила и да се разясни на хората.

Източник: "Монитор"