Сезонът е любим на българските певци, музиканти, композитори и поети. Ето нашата селекция по случай настъпването на астрономическата пролет (видео)

"Пристигна май, май, май / със букети цветя, / от днес, любима, знай, пролетта е дошла..."

Мнозина още помнят този БГ кавър на италианска песен, сега неоткриваем в интернет. Такива стихоплетства по случай идването на новия сезон, напомнящи простотата на детските песнички, са характерни за попхитовете по цял свят - или поне в онези географски ширини, където има четири сезона.

В българската естрада те се срещат особено често заради пролетния радиоконкурс на БНР, който се провежда от 1970 г. насам, а юбилейното 50-о издание през 2019-а беше спечелено от група "Джеръми?" с Day After Day.

Сред по-скорошните му лауреати са още "ЛаТиДа", "Сленг", "Атлас", "Гравити ко", "Д2", Любо Киров, Валди Тотев, Илия Ангелов, а парчетата победители, които в годините на соца бяха издавани ежегодно в дългосвирещи албуми, могат да се прослушат на минисайта BNR.bg/prolet.

Нерядко в основата на най-сполучливите пролетни песни стоят стихове от именити поети, но понякога резултатът граничи не само със симпатичния кич, но и с откровената халтура...

За да отпразнуваме настъпването на астрономическата пролет, която настъпи в малките часове на 20 март, подбрахме една дузина популярни примери от родната естрада - както се наричаше попмузиката ни преди 1990 г.

Първият лауреат от песенния конкурс на БНР е триото Паша Христова, Мария Нейкова и Мими Иванова с "Яворова пролет" по музика и аранжимент на Светозар Русинов и текст на Димитър Точев.

Тогава Мими Иванова участва и с "Като пролетта" по текст на Дамян Дамянов и музика на Тончо Русев. Тя печели първото място и през 1973-та с "Пролетен дъжд".

Виж още: 25 песни за дъждовно време (видео)

В актива й има също няколко втори награди: с "Кукуряк" (1976), "Петнадесет лалета" (1978), "Пролет е" (1996), която е по стихове от Валя Бурова и музика на съпруга й Развигор Попов.

С неговата група "Старт" Мими е записала и "Пролетно разсъмване" (1979) на Митко Щерев по текст на Димитър Керелезов.

Очаквано рекордьор в половинвековната история на пролетния радиоконкурс обаче е Лили Иванова с шест първи места: "Пролет щом цъфти" (1971), "Мечта" (1972), "Измислица" (1976), "Пролетно настроение" (1977) и "Ручей" (1978) в дует с Асен Гаргов, "Любовта е живот" (1982).

Тя изпълнява такива песни още в зората на кариерата си - като "Априлска шега" от 1966 г. по музика на Тончо Русев и стихове на Дамян Дамянов.

През 80-те братята близнаци Благовест и Светослав Аргирови имат четири победи в пролетния радиоконкурс, за първи път през 1984-та с "Пролетна умора (Как си ти?)" по музика на Стефан Димитров и стихове от Миряна Башева.

Тончо Русев и поетът Петър Караангов са автори на "Провинциална пролет", която Силвия Кацарова изпълнява като фронтдама на група "Ел Зет", а стиховете са под номер 73 в Топ 100 класацията за най-великите български текстове на песни.

Пролетният хит на Маргарита Хранова, която неотдавна отпразнува 45 години на сцена, е "Нощна пролет" (1981) по текст на поета Павел Матев и композирана от Александър Йосифов.

"Пролет", в дуета на двама от най-гласовитите ни естрадни певци - Георги Христов и Петя Буюклиева, която имитира с успех Лейди Гага в миналия сезон на "Като две капки вода", е от сборен албум от средата на 80-те с песни на Тончо Русев по стихове на младата бургаска поетеса Петя Дубарова (1962-1979).

Стихотворение за пролетта от класика на българската поезия Никола Вапцаров също е превърнато в песен, изпълнена от Маргарет Николова. Композитор е патриархът на естрадата у нас Йосиф Цанков.

Без да споменава пролетта, "Ако имаш време" възпява края на зимата - което е едно и също. Една от най-хубавите български рокбалади, спечелила Младежкия конкурс за забавна песен през 1978 г., е създадена от Тенко Славов, а текстът отново е на поетесата Миряна Башева.

Изпява я легендата на българския рок Александър Петрунов (Сашо Гривната) от "Сребърните гривни", а беквокалист е Васил Найденов, който е клавирист на "Тангра", преди да започне соловата си кариера.

"Тангра" междувременно сменят Цветан "Чочо" Владовски със Станислав Сланев - Стенли, и се преориентират към стила "ню уейв", от който период е баладата им "Неделя, в края на април".

Завършваме тази селекция с един кавър, изпълнен от Катя Филипова в тв мюзикъла "Телерезада" на Хачо Бояджиев (1974). Оригиналът на "Пролетта пристигна" е френскоезичната Shami-Sha на американския хитмейкър Морт Шуман, писал песни за Елвис Пресли. Българският текст е дело на Милчо Спасов, аранжиментът - на Николай Куюмджиев.