Според изпълнителния директор на БАБХ 80% от пестицидите се съдъжат именно там

Пролетта идва и идеята за свежи и зелени салати става все по-привлекателна. Ако не внимаваме обаче, може да се окаже, че освен зеленчуци и плодове, в тялото си вкарваме и много нитрати и пестициди. За това предупреждават не само потребители, които все още купуват на по-високи цени пресните зеленчуци, но и експертите, които следят за качеството на храните.

От Българската агенция по безопасност на храните започват проверки на всички свежи плодове и зеленчуци по складове, борси, магазини и пазар. Проверките са насочени главно за наличието на пестициди в храната.

Задължително измивайте добре зеленчуците и плодовете, преди да ги сложите на масата. Ябълките и цитрусите измивайте с повишено внимание и задължително белете кората, защото именно там се съдържат над 80% от пестицдиде. Тези и други съвети даде в интервю за "Дарик" заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Антон Величков.

Виж още: Кои са най-полезните плодове и зеленчуци​

"Във вкъщи стриктно изпълнявам тези похвати, които съм научил в университета - обилно измиване с вода на всички продукти. Дълбоко се изрязват корите на плодовете и зеленчуците, тъй като по този начин близо 80% от пестицидите отпадат, ако има такива. Ако се изяде ябълката с кората, която по принцип е много полезна, вероятността да е третирана с нещо е много голяма", посъветва той. 

"Все пак без пестициди модерното земеделие не може да съществува, тайната обаче е в количеството и информираното използване", коментира Величков.

"Ще ви дам пример с маната - болест по картофите в един по-стар период от време е довела до изселването на ирландците. Картофените посеви в Ирландия са били нападнати от болестта мана по картофите. В рамките на няколко седмици загива почти цялата реколта от картофи в Ирландия. Заболяванията са сериозни неща, за това използването на пестицидите и на средствата за болестите в съвременното земеделие е абсолютно задължително", добави Величков. 

Виж още: БАБХ: Има опасност развалени продукти от Гърция да влязат на българския пазар​

Източник: "Дарик"