Трябва ли да награждаваме с гласа си партии, които не могат да ни убедят сами, че си заслужава да гласуваме за тях?

Дълго време не исках да пиша това, но един прелестен спор в сутрешен блок просто ме подтикна.

В последните седмици доста често спорих на тема задължително гласуване. Откакто имам право на глас, гласувам на всички избори. Защото това е мое право и моя отговорност като гражданин. Но съм твърдо против идеята за задължителното гласуване. По темата обаче успях да говоря с хора, които подкрепят идеята и имат разумни доводи. Но не там е въпросът. 

Въпросът е там, че в последните дни, особено днес и вчера, виждам още една причина, и може би най-сериозната, срещу въвеждането на задължителното гласуване - политическа импотентност.

Политическата импотентност е неспособността да накараш хората да излязат да гласуват, без да са ти партийни членове, членове на секция, застъпници, роднини на някои от предишните или от сорта. Ако вземем резултатите от последните няколко парламентарни избори, ще видим все по-намаляващ брой на гласувалите. Ако пък решим да се вгледаме по-дълбоко, ще видим все по-голям брой на регистрираните застъпници. И това е тенденция, която ще продължава.

Политическата импотентност е умението да отвращаваш избирателите и все по-големи части да заявяват, че не желаят да гласуват. Това е загуба на вяра, че има смисъл. Губим усещането, че нещо може да се промени към по-добро, че тези хора, които избираме могат да спомогнат за създаване на по-добро бъдеще на страната.

Политическа импотентност е управляващата партия и партията, обявила се за разумна и конструктивна опозиция (наскоро) да се вглъбят в джафканията си и да започнат с размятанията на компромати, обиди и нападки. Да се четат декларации за кадруване, да се публикуват шокиращи разкрития, да се действа така, сякаш сме в гореща фаза на изборите и другият задължително трябва да бъде изкаран маскара, измамник... Да накарат избирателя да се отврати от него. И това двустранно. Поне. А като се включат и останалите партии, всяка със своето си нещо, помията става пълна

Политическа имопотентност е да не си успял да убедиш населението в полезността на реформите, които правиш. Да, населението не разбира от политика и бъкел, но да, твоя роля като управляваща партия (независимо коя) е да го убедиш, че това, което се прави е за добро и ще помогне по такъв, такъв и такъв начин. Вместо това най-често се вижда активно въртене в кръг. 

Политическата импотентност за съжаление не е от вчера. Просто досега не се е усещала толкова силно. И затова не трябва да имаме задължително гласуване. Не трябва да награждаваме с гласа си хора, които са неспособни да ни убедят, че си заслужава да гласуваме за тях. 

И ако гласуваме, единствената причина за това трябва да бъде собствената ни съвест. Не пари, не заплахи, не глоби. Иначе просто няма смисъл.