Съчетанието на кървавата луна с пълно лунно затъмнение ни подсети за наши и световни хитове, в които Луната е основен герой (видео)

Луната тази вечер дава възможност да наблюдавате пълното й затъмнение, чиято продължителност е рекордна за века. У нас небесното явление може да се види в своята кулминация от 22,30 до 0,13 ч., а заради пречупването на слънчевите лъчи от атмосферата естественият спътник на Земята се оцветява в червено - по-тъмно или по-светло, в зависимост от състава на земната атмосфера.

Това е моментът, когато нашата планета застава точно на линията между Луната и Слънцето, обяснява пред БНР астрофизикът Владимир Божилов от катедра "Астрономия" в СУ "Св. Климент Охридски". Той пояснява, че затъмнението започва още в 20,14 ч., а максималната му фаза се пада около 23,21 ч.

Освен от България, то може да се наблюдава от цялото Северно полукълбо на Земята, а следващото пълно лунно затъмнение, видимо оттук, е на 20 и 21 януари.

Понякога се наблюдава и т.нар. "Суперкървава Луна" - съчетание между пълното лунно затъмнение и явлението Суперлуна, когато лунният диск е най-близо до планетата ни във фаза "пълнолуние" и се вижда с 14% по-едър,.

А Луната, където са стъпвали малцина, отдавна занимава умовете не само на учените, но и на творците. Някои дори са се кръстили на нея (като попфолк певицата и съквартирантка от "ВИП брадър" Луна).

Виж още: До Луната - 110 години по-късно

Резултат от това артистично вторачване в Луната са и 10 знаменити песни, които подбрахме от историята на попмузиката до наши дни.

Бонус: джаз стандартът от 50-те Fly Me To The Moon (с оригинално заглавие In Other Words), известен най-вече във версията на Франк Синатра, но изпълняван от множество други певци, сред които 7-годишната звезда от "Норвегия търси талант" Анджелина Джордан.

- To The Moon & Back на "Савидж гардън" (1996), от дебютния албум на австралийското дуо, има няколко видеоверсии, вкл. в денс аранжимент. 

- "Луната спи" на Нети (от филма "Емигранти", 2002 г.)

- Moon over Bourbon Street на Стинг, от албума му The Dream of the Blue Turtles (1985), вдъхновена от романа на Ан Райс "Интервю с вампир"

>

Walking on the Moon на "Полийс", изпята отново от Стинг в края на 70-те. Клипът е заснет в космическия център на НАСА "Кенеди" в щата Флорида.

- Bad Moon Rising на "Крийдънс клиъруотър ривайвъл" (1969) - един от най-големите хитове на Джон Фогърти.

- "Когато Луната изплува" на Мими Николова, по музика на Йосиф Цанков и текст на Димитър Точев - БГ хитът на 1960 г., който има и по-късна версия от същата изпълнителка.

- Moon River от филма "Закуска в Тифани" (1961), където се изпълнява от актрисата Одри Хепбърн и носи на композитора Хенри Манчини първия му "Оскар". 

- Лунната соната на Бетховен е вдъхновила редица други творби, сред които песента "Лунната соната" по музика на Ангел Заберски и стихове на Кольо Севов. С нея Лили Иванова участва на фестивала "Златният Орфей" през 1968 г. и печели второ място.

- "Месечинко, чакай" на Росица Кирилова е песен на фолклорна основа по музика от Тончо Русев, включена в петия студиен албум на певицата "Всяко нещо има свое време" (1990).

- "Месечина" на Горан Брегович (със Слободан Салиевич) е включена в саундтрака му към филма на Емир Кустурица "Ъндърграунд" (1995), на който България е копродуцент и който е отличен със "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Сещате ли се за други? Допълненията са добре дошли - споделяйте ги в коментарите по-долу.