Музикално пътешествие с френското дуо "Еър", които озвучават филма на Жорж Мелиес от 1902 г.

Пълнолунието стана повод да си спомним "Пътешествие до Луната" (Le Voyage dans la Lune), късометражния филм от пионера на френското кино Жорж Мелиес, първата фантастика в историята на седмото изкуство.

През 2012-а се навършват 110 години от създаването му и в негова чест в началото на тази седмица излезе най-новият албум на френското дуо "Еър" (Air).

През 1993 г. в филмотеката на Каталуня е открито оцветено на ръка копие на филма в изключително лошо състояние. Реставрацията с помощта на дигиталните технологии струва близо половин милион евро и е приключена през 2010-а в лабораторията на "Техниколор" в Лос Анджелис.

Миналата година през май "Пътешествие до Луната" е показан при откриването на кинофестивала в Кан. За да е по-интересно на съвременната публика, продуцентите поръчват на Никола Годин и Жан-Беноа Дюнкел да напишат музика.

Тандемът на свой ред разширява проекта в цял едноименен албум с участието на групата Au Revoir Simone и Виктория Льогран от Beach House.

Луната не е непозната територия за "Еър" - дебютният им албум от 1998 г. се нарича Moon Safari.

Двамата французи имат опит и в създаването на филмова музика - те нашумяха със саундтрака за "Обречени да умрат" (The Virgin Suicides) на София Копола. Популярен стана и видеоклипът към първата песен оттам - Playground Love, в която пее Томас Марс от френската рокгрупа "Финикс".

В "Пътешествие до Луната" група ентусиасти стигат до Луната със снаряд, изстрелян от огромно оръдие, който се забива в окото на естествения спътник на Земята - и именно този емблематичен кадър е върху обложката на новия албум на "Еър".

Филмът на Мелиес е екранизация по класически научнофантастични творби от Жул Верн ("От Земята до Луната") и Хърбърт Уелс (The First Men in the Moon).

Сюжетът е пресъздаден от "Смашинг пъмпкинс" в клипа към песента им Tonight, Tonight, спечелил шест награди на МТV, включително за най-добро музикално видео на 1996 г.

За ранния шедьовър на Мелиес става дума и в новия филм на Мартин Скорсезе "Изобретението на Хюго", който е с най-много номинации за "Оскар" - 11.

С него режисьорът на "Разяреният бик" и "От другата страна" дебютира в 3D технологията - и в детско-юношеския жанр.

Филмът си спечели високи оценки и заради почитта, която отдава към корените на киноизкуството. На младите актьори партнират звезди като Джуд Лоу, Бен Кингсли, Саша Барън Коен и Кристофър Лий.