Името принадлежи на Спортния клуб на армията на Румъния

Футболният шампион на Румъния загуби правото да използва марката "Стяуа" след решение на Върховния касационен съд, пише в. "Ромъния либера", цитиран от Sportal.

Това без съмнение е ударът на годината в румънския футбол, още повече ако не се стигне до споразумение между страните, коментира изданието.

Клубът може да се раздели на две

Възможният развой на събитията е клубът да бъде разделен на две - играчите, персоналът и всичко, което касае оперативната част, остават при собственика Джиджи Бекали, а всички трофеи и идентичността на клуба се поемат от Спортния клуб на армията, който обаче няма отбор.

Проблемът е бил заложен отдавна, когато излежаващият ефективна присъда Бекали се договорил да използва марката "Стяуа" със спортна асоциация на армията, която впоследствие била премахната. Редица генерали били против споразумението още в началото, а сега категорично са го отхвърлили.

Спорът между клубът "Стяуа" и Спортния клуб на армията

Спорът между футболния клуб "Стяуа" (Букурещ) и Спортния клуб на армията е още от 2011 г. Той бе разрешен на 3 декември, а в края на годината изтича срокът, в който "Стяуа" може да използва марката.

Адвокатката Габриела Милчев обясни, че дружеството на Бекали е изгубило всякакво право над марката "Стяуа", включително името и цветовете на екипа. Сега само Спортният клуб на армията има право да използва и да определя условията за ползване на марката "Стяуа".

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Евентуално продължаване на използване на "Стяуа" предполага експресно споразумение със Спортния клуб на армията, в което трябва да се определи за какъв период ще бъде използвана и срещу каква сума. Неофициално се говори за 2 милиона евро.

В Спортния клуб на армията ще останат всички постижения на Стяуа след 2004 г., така че отборът на Бекали ще трябва да започне от нулата. Предстои да се види как ще реагират на това феновете, посочва "Ромъния либера".